Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. In dit artikel duiken we dieper in wat dit precies betekent voor jou als jongvolwassene of jong gezin dat op het punt staat de woningmarkt te betreden.

Wat betekent het energielabel voor jouw hypotheek?

Het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig deze is. Vanaf dit jaar is dit label nog belangrijker, want het gaat direct invloed hebben op hoeveel je kunt lenen. Woningen met een hoog energielabel (A of B) zijn niet alleen goed voor het milieu, maar verbeteren ook jouw leencapaciteit. Het idee hierachter is eenvoudig: een energiezuinige woning betekent lagere energiekosten, waardoor er meer ruimte is in het budget voor hypotheeklasten.

Concreet voorbeeld: Als je een woning koopt met energielabel A++++, kun je tot €50.000 extra lenen bovenop de standaard hypotheek. Dit extra bedrag is inkomensonafhankelijk en biedt dus enorme voordelen voor de koper. Dit maakt het kopen van een energiezuinige woning een aantrekkelijke optie voor starters.

Minder lenen voor minder energiezuinige woningen

Het is belangrijk om te weten dat de leencapaciteit voor woningen met een laag energielabel (E, F, of G) juist afneemt. Dit is omdat deze woningen hogere energiekosten met zich meebrengen, wat jouw maandelijkse uitgaven verhoogt.

Extra lenen voor verduurzaming

Een andere belangrijke verandering is dat je ook extra kunt lenen om je nieuwe woning te verduurzamen. Voor woningen met een slecht energielabel kun je tot €20.000 extra krijgen om investeringen in duurzaamheid te financieren. Dit bedrag wordt geplaatst in een bouwdepot en moet binnen een paar jaar aan verduurzaming worden besteed. Dit is niet alleen een boost voor je leenbedrag, maar helpt je ook op lange termijn besparen.

Wat moet je nog meer overwegen?

Hoewel de mogelijkheid om meer te kunnen lenen aantrekkelijk klinkt, is het cruciaal om een hypotheek te kiezen die past bij jouw financiële situatie. Arjan Vliegenthart van het Nibud benadrukt dat het belangrijk is om niet alleen te kijken naar hoeveel je maximaal kunt lenen, maar ook of je comfortabel bent met de bijbehorende maandlasten.

Laat je adviseren

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. Dankzij de nieuwe regels kun je mogelijk meer lenen, vooral als je investeert in een energiezuinige woning. Dit biedt niet alleen voordelen op het gebied van leencapaciteit, maar draagt ook bij aan het verlagen van je maandelijkse energierekeningen en het verbeteren van je wooncomfort.

Ben je benieuwd hoe deze veranderingen jou kunnen beïnvloeden bij het kopen van je eerste huis? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in startershypotheken. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies en helpen de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om de impact van het energielabel op jouw hypotheek mogelijkheden beter te begrijpen. Zet een verstandige stap richting jouw nieuwe thuis met de kennis die je nu hebt!

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. […]

Eerste huis kopen in 2024: wat moet je weten?

Als jongvolwassene of jong gezin je eerste huis kopen is spannend, maar ook uitdagend. De huizenprijzen blijven stijgen en de Nederlandse woningmarkt is krap. Hier vind je actuele en relevante informatie die je helpt bij het navigeren door de complexe wereld van hypotheken en huizenprijzen. Huizenprijzen in 2024: wat kunnen we verwachten? In de eerste […]

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?