Concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe – Verzekeraars in trek bij starters

Zoals de titel aan aangeeft is de concurrentie op de markt voor hypotheken aan het toenemen. Er zijn steeds meer buitenlandse partijen en verzekeraars die zich actief melden op de Nederlandse markt.Daarnaast zien we dat steeds minder Nederlanders een hypotheek afsluiten bij de 3 grootbanken, ING, ABN en Rabobank.

Al sinds jaar en dag zijn ABN Amro, Rabobank en ING de grootste op het gebied van hypotheekverstrekking. Uit onderzoek van van onderzoeksbureau IG&H blijkt dat de grootbanken terrein verliezen terwijl de verzekeraars terrein winnen. En dat terwijl de hypotheekmarkt een opwaartse beweging kent.

Banken verliezen terrein, marktaandeel daalt

Het gezamenlijk marktaandeel van de drie grootbanken is in het 2e kwartaal gedaald met 2 procent tot een totaal aandeel van 50 procent. Het eerste kwartaal daalde het aandeel al met 5%. De 3 grote banken hebben samen wel nog steeds de helft van de hele hypotheekmarkt in handen.

ABN verloor terrein. ABN is de grootste daler in het tweede kwartaal, met een daling van het marktaandeel van 2,1 procent. Ook Florius, een dochterlabel van de bank, verloor 1,9 procent aan marktaandeel. Rabobank doet het juist iets beter.

Verzekeraars

Dat het aandeel van de grootbanken daalt, komt door verzekeraars. Die hebben zich de afgelopen jaren op de hypotheekmarkt gestort. Zo is verzekeraar Aegon inmiddels de nummer drie hypotheekverstrekker. En de verzekeraars samen hebben inmiddels 14 procent van de markt in handen.

Dat verzekeraars het goed doen komt vooral door starters op de woningmarkt. Zij sluiten vaker een hypotheek af bij een verzekeraar, doordat de rente op hypotheken met een lange looptijd bij verzekeraars vaak iets lager ligt dan bij banken. Daardoor kunnen we iets meer lenen.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?