Concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe – Verzekeraars in trek bij starters

Zoals de titel aan aangeeft is de concurrentie op de markt voor hypotheken aan het toenemen. Er zijn steeds meer buitenlandse partijen en verzekeraars die zich actief melden op de Nederlandse markt.Daarnaast zien we dat steeds minder Nederlanders een hypotheek afsluiten bij de 3 grootbanken, ING, ABN en Rabobank.

Al sinds jaar en dag zijn ABN Amro, Rabobank en ING de grootste op het gebied van hypotheekverstrekking. Uit onderzoek van van onderzoeksbureau IG&H blijkt dat de grootbanken terrein verliezen terwijl de verzekeraars terrein winnen. En dat terwijl de hypotheekmarkt een opwaartse beweging kent.

Banken verliezen terrein, marktaandeel daalt

Het gezamenlijk marktaandeel van de drie grootbanken is in het 2e kwartaal gedaald met 2 procent tot een totaal aandeel van 50 procent. Het eerste kwartaal daalde het aandeel al met 5%. De 3 grote banken hebben samen wel nog steeds de helft van de hele hypotheekmarkt in handen.

ABN verloor terrein. ABN is de grootste daler in het tweede kwartaal, met een daling van het marktaandeel van 2,1 procent. Ook Florius, een dochterlabel van de bank, verloor 1,9 procent aan marktaandeel. Rabobank doet het juist iets beter.

Verzekeraars

Dat het aandeel van de grootbanken daalt, komt door verzekeraars. Die hebben zich de afgelopen jaren op de hypotheekmarkt gestort. Zo is verzekeraar Aegon inmiddels de nummer drie hypotheekverstrekker. En de verzekeraars samen hebben inmiddels 14 procent van de markt in handen.

Dat verzekeraars het goed doen komt vooral door starters op de woningmarkt. Zij sluiten vaker een hypotheek af bij een verzekeraar, doordat de rente op hypotheken met een lange looptijd bij verzekeraars vaak iets lager ligt dan bij banken. Daardoor kunnen we iets meer lenen.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. […]

Eerste huis kopen in 2024: wat moet je weten?

Als jongvolwassene of jong gezin je eerste huis kopen is spannend, maar ook uitdagend. De huizenprijzen blijven stijgen en de Nederlandse woningmarkt is krap. Hier vind je actuele en relevante informatie die je helpt bij het navigeren door de complexe wereld van hypotheken en huizenprijzen. Huizenprijzen in 2024: wat kunnen we verwachten? In de eerste […]

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?