Volg het stappenplan

Woningtaxatie

De taxatie van de woning is niets anders dan de waarde van de woning laten bepalen volgens bepaalde richtlijnen. Veel hypotheekverstrekkers vragen bij een woningtaxatie om een taxatierapport wat NWWI gevalideerd is. Het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) is een validatie-instituut voor woningtaxaties. Dit houdt in dat zij ‘keuren’ of de taxateur en het taxatierapport aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Het taxatierapport eventueel in combinatie met het bouwkundig rapport bepalen de woningwaarde en kunnen je argumenten voor een bod onderbouwen.

Waarom moet ik het huis laten taxeren?

De bank wil zekerheid hebben over de waarde van de woning dat als onderpand geldt voor de te verstrekken hypotheek. Daarbij komt dat in 2022 je maximaal 100% van de marktwaarde aan hypotheek kunt krijgen.

Ik moet een bepaalde marktwaarde halen voor de financiering

Je mag bij de bank een hypotheekbedrag van maximaal 100% van de woningwaarde (marktwaarde) aanvragen. Natuurlijk heb je ook te maken met een maximum bedrag dat jij op jouw salaris kunt lenen. Soms ligt de woningwaarde heel dicht bij jouw maximum leenbedrag. Het zou dan bijzonder goed uitkomen wanneer het taxatiebedrag van de woning onder jouw maximale leenbedrag uitkomt. Wanneer het daar namelijk boven zit, moet je óf meer eigen geld beschikbaar stellen, óf er bestaat een kans dat je de financiering niet rond krijgt.

Uiteraard moet een taxateur bij de woningtaxatie een objectief oordeel vellen over het huis dat je wilt kopen. Maar het is altijd verstandig om de marktwaarde te noemen die je nodig hebt voor het verkrijgen van de hypotheek. Zodra je het taxatierapport ontvangt is het belangrijk deze goed te bestuderen, zijn er nog opvallende zaken of afwijkingen die je niet had verwacht? Met welke woningen wordt de getaxeerde woning vergeleken en is dat logisch? In sommige gevallen helpt het om nog even contact op te nemen met de taxateur voor een toelichting.

Geeft een taxatierapport ook inzicht in de bouwkundige staat?

Nee, er wordt in beperkte mate iets gezegd over de staat van het onderhoud en of er eventueel opvallende zichtbare gebreken zijn. Dit zul je dan ook terug zien in de foto’s die door de taxateur gemaakt worden. Wil je echt meer weten over de bouwkundige staat van het huis als ook over de meer mogelijk onzichtbare gebreken dan is hier de bouwkundige keuring voor. Het is wel zo dat als de taxateur hier aanleiding voor ziet hij je zal adviseren om een bouwkundige keuring te laten doen.

Hoe vind ik een goede taxateur?

Dat is met het internet vrij eenvoudig, je kunt je volop oriënteren op de verschillende mogelijkheden en tarieven. Wij adviseren wel altijd in zee te gaan met een regionale taxateur. Deze is beter op de hoogte van wat er speelt in een dorp of stad en kan deze omstandigheden beter meewegen als een taxateur die niet bekend is in de regio.

Kijk voor een taxatie bijvoorbeeld eens op taxatietarieven.com of eigenhuis.nl. Daarnaast kan de verkopend makelaar je ook vaak adviseren over een taxateur in jullie regio.

ONTDEK HOE JIJ IN 6 MAANDEN JE EERSTE HUIS KAN KOPEN!

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?