Kosten koper

Als je een huis gaat kopen zitten daar kosten aan verbonden. Natuurlijk, je moet de prijs van het huis betalen aan de verkoper, maar daarnaast heb je nog zoiets als de kosten koper. De kosten die de  je als koper betaalt om de koop rond te krijgen.

Het percentage kosten koper bedraagt 2 tot 2,5 procent van de aanschafprijs van het huis. Hieronder vallen de overdrachtsbelasting en de hypotheek- en transportakte. Daarnaast zijn er meer bijkomende kosten die soms ook tot de kosten koper worden gerekend. Daarom wordt er meestal uitgegaan van 5 tot 6 procent voor het berekenen van de kosten koper.
Hieronder vind je een overzicht van de eenmalige kosten waar je rekening mee moet houden. Een deel van deze eenmalige kosten zijn aftrekbaar.

Onderstaande kosten vallen onder kosten koper:

  • Overdrachtsbelasting, deze bedraagt in 2022 2% van de koopsom
  • Kosten van de notaris voor het opstellen en passeren van de koopakte en hypotheekakte
  • Kadasterkosten voor het inschrijven van de overdrachtsakte
  • Kosten van de taxatie
  • Advies- en afsluitkosten. Tegenwoordig hanteren hypotheekadviseurs vaste bedragen, dan weet je meteen waar je aan toe bent. De kosten variëren meestal tussen de 1500,- en 3000,-
  • De kosten van de bouwkundige keuring, deze laat je uitvoeren als je een oudere woning koopt. Het zijn geen verplichte kosten Hier betaal je 200 tot 500 euro voor.
  • Wanneer je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie betaal je aanvraagkosten, deze bedragen 1% van de hypotheeksom.

Koop je een huis met een makelaar, dan betaal je ook de makelaarsprovisie. Deze provisie bedraagt meestal rond de 1 tot 3 procent van de woningprijs.

Je kan flink besparen op de kosten koper en bijkomende kosten. Via het internet kan je veel verschillende aanbieders vergelijken of zelfs een vrijblijvende offerte opvragen. Uit de resultaten kies je dan voor de goedkoopste optie.

Eerste-Koophuis kan je hier ook bij helpen, mocht je daarin geïnteresseerd zijn neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?