Wat doet de hypotheekadviseur?
De hypotheekadviseur kan je vertellen welke hypotheekvormen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende hypotheken. Voordat de adviseur een hypotheekadvies kan uitbrengen, moet hij zich een goed beeld vormen van jouw persoonlijke financiële situatie en aan de hand hiervan een risicoprofiel voor je opstellen. Aan de hand van dit risicoprofiel kan hij de beste hypotheek uitzoeken die past bij jouw situatie en je hierover adviseren.
Wie betaalt de hypotheekadviseur?
Sinds 2013 geldt voor het hypotheekadvies, bemiddelen en/of afsluiten van een hypothecaire lening een provisieverbod. Dit betekent ook dat je als consument nu zelf moet betalen voor een advies. Daarbij is het belangrijk dat de adviseur van te voren aan jou duidelijk maakt wat hij gaat doen (hoe ziet zijn dienstverlening eruit) en wat dat gaat kosten. Zo kun je vervelende verrassingen achteraf voorkomen.
De kosten voor een traditioneel hypotheekadvies zijn veelal hoger dan die voor de variant ‘advies op afstand’. De kosten van een hypotheek advies kunnen variëren tussen de 1500 en 3500 euro. Deze kosten kunt u zelf voldoen aan de hypotheekadviseur of als het nog in de hypotheeksom past, kunnen deze daaruit voldaan worden. Let wel! Je betaalt dan uiteindelijk wel rente over de advieskosten de komende jaren.
Kan ik zonder hypotheekadvies een hypotheek krijgen?
Ja, bij steeds meer partijen kun je zelf een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies van een tussenpersoon of adviseur. Bij de meeste grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Reaal) is dit niet mogelijk.
Het zelfstandig afsluiten van een hypotheek heet execution only. Dit betekent dat je zonder advies zelfstandig de hypotheek afsluit. Hiervoor zijn een aantal partijen in de markt die dit proces faciliteren. Nadeel hiervan is dat je alles zelf moet doen en dat dit in de regel meer tijd kost. Groot voordeel is dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan bij een adviseur.
Mocht je dit een interessante optie vinden, kijk dan eens op www.bijBouwe.nl. Hier kun je zelfstandig je hypotheek samenstellen en afsluiten.
De beste hypotheekadviseur vinden
Er zijn een aantal keurmerken voor Financiële dienstverleners waarmee je een beetje onderscheid kunt maken tussen goede en minder goede hypotheekadviseurs daarnaast moeten alle adviseurs voldoen aan de Wet Financieel Toezicht.
Wet Financieel Toezicht (Wft)
Op 1 januari 2007 is de Wet financieel toezicht (Wft) in werking getreden. In deze wet, de naam zegt het al, is het toezicht op bijna de gehele financiële sector geregeld door vastlegging van regels waar iedereen binnen de sector zich aan dient te houden. De overheid wil hiermee o.a. de consument in bescherming nemen tegen financiële dienstverleners die bovenmatig veel verdienen door klanten onvoldoende of verkeerd te informeren.
In de praktijk betekent dit dat een adviseur de consument van duidelijke en feitelijk juiste informatie moet voorzien en dat hij zich moet houden aan de adviesregels. De Wft eist van adviseurs dat zij over de juiste diploma’s en vergunningen beschikken en dus deskundig zijn op het gebied waarin hij of zij je adviseren. Een vergunning om te mogen bemiddelen en of adviseren in hypotheken wordt verstrekt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De adviseur valt vervolgens onder het toezicht van de AFM. Als je wilt weten of jouw adviseur een vergunning heeft, dan kun je dit op de site van de AFM controleren.
Keurmerk Financiële Dienstverlening
Het Keurmerk Financiële Dienstverlening is het enige keurmerk waarbij de keurmerkhouders regelmatig door een onafhankelijke stichting worden gecontroleerd. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een goede en betrouwbare adviseur, die je kan adviseren over de producten van meerdere aanbieders. Dit keurmerk is niet persoonsgebonden maar wordt toegekend aan het bedrijf of kantoor. Naar de website van het Keurmerk Financiële Dienstverlening
Erkend Hypotheekadviseur
Het keurmerk ‘erkend hypotheekadviseur’ is wel persoonsgebonden. Om een Erkend Hypotheekadviseur te worden moet een adviseur voldoen aan bepaalde opleidingseisen en minimaal 1 jaar werkzaam zijn als adviseur.
Meer informatie over de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs
Bent je op zoek naar een adviseur of wil je een vrijblijvende offerte aanvragen voor een hypotheek? Eerste-Koophuis.nl helpt je hierbij graag verder. Laat hier je contactgegevens achter en wij zorgen ervoor dat u door een Erkend hypotheekadviseur benaderd wordt voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.