Volg het stappenplan

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten is geen dagelijkse bezigheid, om je inzicht te geven welke stappen er allemaal worden genomen in dit traject hebben we een stappenplan gemaakt:

Stap 1: Eerste kennismaking

De eerste stap is waarschijnlijk de belangrijkste stap van het hypotheekproces, de kennismaking met de hypotheekadviseur. Want naast een hypotheek met een scherpe rente en goede voorwaarden is het van groot belang dat je vertrouwen hebt in de vakkundigheid van de adviseur. De adviseur moet namelijk aan de hand van jouw persoonlijke situatie en wensen een op maat gemaakt advies geven.

Vaak wordt deze eerste kennismaking in een telefonische afspraak gedaan. In dit gesprek komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Wat is de persoonlijke situatie en wat zijn de wensen
 • Wat vind je belangrijk bij een hypotheek
 • Inzicht in de mogelijkheden om de financiering te verstrekken
 • Advies over onderhandelingen met de verkopende partij
 • Werkwijze, kosten en het vervolgtraject

Stap 2: Adviesgesprek; Telefonisch of bij je thuis

Om na stap 1 de volgende stap zo soepel mogelijk te laten verlopen is het van belang dat je na de eerste stap een aantal gegevens verzameld hebt. Welke gegevens dit zijn zal de adviseur bij de eerste kennismaking hebben aangegeven. Daarnaast zal de adviseur ook al wat werk hebben verricht om goed voorbereid te zijn op het adviesgesprek.

 • Tijdens dit adviesgesprek zal het klantprofiel compleet worden gemaakt.
 • Dit klantprofiel bestaat uit het inventariseren van de kennis, ervaring, financiële situatie, risicobereidheid en de doelstelling die je hebt met de hypotheek.
 • Vergelijken verschillende hypotheekverstrekkers
 • Uitleg en advies over de verschillende hypotheken
 • Uitleg en advies over de verschillende verzekeringen
 • Berekening van de toekomstige hypotheeklasten

Stap 3: Rente aanbod

Na stap 2 neem je de tijd om te beslissen of je akkoord gaat met de verdere dienstverlening door de adviseur. Bij je akkoord dient je de opdracht tot dienstverlening te tekenen, hierin wordt de opdracht bevestigd. Met de getekende opdracht tot dienstverlening kan de adviseur de hypotheekofferte van jouw keuze aanvragen. Er moet een taxatierapport worden gemaakt, deze opdracht kun je zowel zelf plaatsen bij een makelaar als door de adviseur laten verzorgen. Door de adviseur wordt het adviesrapport afgerond waarin je klantprofiel zit en een omschrijving van het hypotheekadvies met daarbij de geadviseerde producten

Als de bank de hypotheekofferte heeft aangeleverd dan bevat deze een bindend rente aanbod, oftewel de hypotheekverstrekker is verplicht deze rente aan te bieden. Zelf heb je 14 dagen de tijd om het aanbod alsnog – zonder opgaaf van reden – te laten ontbinden. In de hypotheekofferte staat verder de hypotheekvorm, het hypotheekbedrag, de rente en rentevaste periode en de hypotheekvoorwaarden. Om de getekende hypotheekofferte compleet aan te kunnen leveren bij de hypotheekverstrekker is het van groot belang dat je zorgt dat de benodigde stukken compleet zijn. Bij stukken moet je in ieder geval denken aan: kopie legitimatiebewijs, loonstroken en een werkgeversverklaring. De hypotheekadviseur zal je er op wijzen welke overige stukken nodig zijn.

Stap 4: Definitieve hypotheekofferte

Eerst vindt er een check plaats van de stukken door de hypotheekadviseur, als er nog aanvullende stukken nodig zijn wordt je daarop gewezen Daarna zal de hypotheekverstrekker de stukken controleren en de definitieve offerte uitbrengen. Bij een positieve uitkomst is de offerte definitief en dient je deze nog te ondertekenen.

Na akkoord is de offerte dus definitief akkoord! Vaak wordt er bij de aankoop van een woning als ontbindende voorwaarde de financiering van de woning afgesproken. Doordat de offerte nu definitief is geworden komt deze voorwaarde te vervallen. Nu kan de afspraak bij de notaris worden gemaakt. Hier kan de adviseur bij ondersteunen als dat gewenst is.

Stap 5: Passering notaris

Nadat je een afspraak bij de notaris hebt gemaakt zal de hypotheekverstrekker worden geïnformeerd dat zij het hypotheekbedrag kunnen overmaken naar de derdenrekening van de notaris. Jij ontvangt van de notaris een specificatie van de kosten en geldstromen die gelden bij het passeren van de hypotheekakte. Bij de notaris wordt vervolgens de hypotheekakte getekend en hiermee is het hypotheekproces afgerond!

Ben je op zoek naar de beste en goedkoopste offerte dan willen wij u graag van dienst zijn, klik op onderstaande button en maak gratis en vrijblijvend kennis met een adviseur van Eerste-koophuis. De adviseur informeert je graag verder over onze werkwijze en wat wij voor je kunnen betekenen.

Vrijblijvend hypotheek gesprek inplannen?

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?