Volg het stappenplan

Heb je een mooi huis gevonden, dan is het tijd om een bezichtiging af te spreken met de makelaar van de verkopers. Dus een huis bezichtigen? Lees onze tips hieronder of download de checklist!

Ons advies is om hier niet te lang mee te wachten, ervaring leert dat er zoveel meer te zien is in de woning zelf, dan dat je in een brochure of op Funda kunt zien. Daarnaast gaat het om een van de grootste beslissingen in je leven en moet het gevoel bij de woning heel goed zijn.

Vaak weet je bij binnenkomst of het huis je bevalt. Voelt het huis goed, laat je dan niet verblinden doordat je “verliefd bent op het huis”. Ga grondig te werk en gebruik de checklist om aantekeningen te maken.

Kom je dingen tegen zoals scheuren of vochtplekken, vraag de makelaar dan naar de oorzaak. Volgens artikel 17 van het Burgerlijk Wetboek zijn de verkoper en makelaar verplicht om de (potentiële) koper zo volledig mogelijk over het huis te informeren: ze hebben een mededelingsplicht, ook wel informatieplicht genoemd. Van jou wordt verwacht dat je bepaalde zaken (laat) onderzoeken, als koper heb een onderzoeksplicht.

Huis bezichtigen – De Voorbereiding

Voordat je de bezichtiging plant kun je al een aantal zaken ondernemen om je verder te verdiepen in het huis en de omgeving.

  1. Bekijk de omgeving en/of de buurt waarin het huis staat dat je gaat bezichtigen. Door een wandeling of fietstochtje te maken kun je al een beeld vormen van de buurt. Hoe is het met de sociale voorzieningen in de buurt etc.
  2. Kijk goed naar de ligging. Heb je een tuin, waar komt dan de zon op en hoe is het met de buren gesteld? Kijken die in je tuin? Bereid je zoveel mogelijk voor zodat je weet wat je kunt verwachten. Betreft het nieuwbouw? Zijn er toekomstige plannen voor het gebied waarin het huis zich bevindt?
  3. Bezichtig bij voorkeur overdag en maak foto’s. Overdag omdat je met zonlicht simpelweg meer ziet. Dit geldt voor zowel de sterke punten van de woning als ook het eventuele achterstallige onderhoud. Foto’s maken blijkt vaak heel nuttig omdat je tijdens een bezichtiging zoveel indrukken krijgt dat je wellicht details mist die je later op je telefoon of fototoestel kunt terugzien.
  4. Neem de tijd en bekijk alles grondig. Wij raden aan om altijd alle ruimtes te bekijken. Van kruipruimte en kelder tot op de zolder en waar mogelijk ook zelfs op daken. Gaan ramen soepel open, wat is de staat van het schilderwerk buitenom, etc.
  5. Stel vragen! Heel belangrijk is om van te voren alle vragen die je wilt stellen of die bij je opkomen te noteren en tijdens de bezichtiging te stellen. De makelaar (of verkoper) is verplicht om je zo volledig mogelijk over het huis te informeren. Jij als koper moet zoveel mogelijk informatie verzamelen om een juiste afweging te kunnen maken.
  6. Ga niet over een nacht ijs! Voel je niet verplicht om direct een bod neer te leggen, heb je nog niet alles goed gezien of wil je het graag nog een keer zien, plan dan gerust een tweede bezichtiging.

Checklist Woning

Denk eraan je fototoestel en deze checklist voor het bezichtigen van een koopwoning (pdf) mee te nemen.

Om je op weg te helpen hebben wij een checklist gemaakt die je mee kunt nemen en als handleiding kunt gebruiken. In het formulier kun je invullen wat voor jouw bezichtiging allemaal van toepassing is. Dit document vormt samen met de gemaakte foto’s een handig naslagwerk om je verder te beraden over de volgende stappen.

Bekijk ook de tips voor het bezichtigen van een huis van de Vereniging Eigen Huis.

Download checklist bezichtiging

Checklist

Gas/Water/Elektra/Verwarming

Soort verwarming CV-ketel
Uit welk jaar Gaskachels
Uit welk jaar

Elektra / Sanitair / overige

Aantal groepen
Soort bedrading
Werken alle kranen
Werken alle radiator knoppen
Spoelt de WC door
Werken lichtschakelaars
Beglazing dubbel of enkel
Zijn alle deuren aanwezig
Hoe is het hang en sluitwerk

Vloeren/Fundering

Hoe is de staat van de vloeren
Is er ruimte tussen vloer en plint
Geeft de vloer mee als je erop loopt
Hoe is de staat van de fundering

Keuken

Staat van de keuken
Tegels, aanrecht, hang- en sluitwerk
Koelkast aanwezig
Vaatwasser aanwezig
Oven aanwezig
Afzuiging/Ventilatie/Ramen
Aansluiting wasmachine

Badkamer

Staat van de badkamer Tegels, aanrecht, hang- en sluitwerk
Douche aanwezig
Ligbad aanwezig
Aansluiting wasmachine
Afzuiging/Ventilatie/Ramen
Verwarming aanwezig

Omgeving

Wie zijn de buren
buren onder buren boven
buren links buren rechts
Parkeer mogelijkheden
Winkels in de buurt
Bereikbaarheid openbaarvervoer
Onderhoud Kozijnen
Schilderwerk
Dak Vochtplekken
Scheuren Extra’s
Tuin aanwezig
Ligging tuin
Open haard aanwezig
Staat van het rookkanaal
Balkon aanwezig
Ligging balkon

Uitzoeken

Zijn er bestemmingsplannen voor de wijk
Zijn er erfdienstbaarheden
Zijn er kettingbedingen
Is er erfpacht

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?