Volg het stappenplan

Nu je weet wat je kunt lenen, weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken naar een huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om een geschikt koophuis te zoeken. Je kunt een makelaar een zoekopdracht geven of zelf naar een koophuis zoeken door gebruik te maken van het internet. Hieronder zullen we de twee mogelijkheden kort toelichten

Makelaar inschakelen om een geschikt koophuis te zoeken, de zogenaamde ‘aankoopmakelaar’

De belangrijkste voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar is dat de makelaar de lokale markt goed kent, op de hoogte is van wat er te koop komt en wat de kwaliteit van woningen in de regio is. De makelaar kan hierbij een goede inschatting maken van wat de mogelijkheden zijn met jouw budget. Daarnaast scheelt het veel tijd en zal de makelaar de onderhandelingen voor je voeren. En mocht je bij de aankoop te maken krijgen met zaken als erfpachtrecht en erfdienstbaarheden en andere specifieke zaken rondom de aankoop van een woning dan is de aankoopmakelaar met zijn kennis geen overbodige luxe.

Daarentegen moet je er wel rekening mee houden dat een aankoopmakelaar geld kost. De kosten van een makelaar variëren tussen de 1% en 2% van de koopsom van het aan te kopen huis. Zorg ervoor dat je van te voren met de makelaar overeenkomt wat zijn honorarium is en dat het duidelijk is wat de makelaar voor je gaat doen. Welke handelingen mag je van de makelaar verwachten? Dit om achteraf verrassingen te voorkomen.

Zelf een huis zoeken

De belangrijkste voordelen van zelf een huis zoeken zijn het financiële voordeel en het feit dat je alles in eigen hand houdt. Ga je zelf zoeken realiseer je dan dat het aanbod op de huizen zoeksites een paar dagen ouder is dan het aanbod dat de makelaar te zien krijgt.

Tegenwoordig is het zoeken van een huis een stuk eenvoudiger. Er zijn een aantal websites die bijna het gehele aanbod bestrijken.

De huizensites zijn op te delen in twee groepen. De eerste groep betreft de sites van makelaarsorganisaties als NVM, VBO, RE/MAX en VastgoedPRO (voorheen LVM) die alleen het aanbod van de aangesloten makelaars tonen.

De tweede groep betreft onafhankelijke websites die een zo breed mogelijk aanbod laten zien.

Huizen op social media

In toenemende mate zien we dat makelaars steeds meer gebruik maken van social media zoals Facebook en Twitter om de ‘te koop’ staande woningen te promoten. Zoals vermeld is een groot nadeel van sites als funda.nl dat de koopwoningen vaak een paar dagen later op deze sites vermeld worden. Het is daarom heel verstandig om de makelaars in de directe omgeving van de buurt of plaats waar je een woning zoekt actief te volgen.

Overzicht huizensites van makelaarsorganisaties

vbo.nl toont het huizenaanbod van VBO aangesloten makelaars.

remax.nl  toont het huizenaanbod van alle RE/MAX makelaars

Overzicht van onafhankelijke huizensites

 1. Funda.nl is de grootste en bekendste website als het gaat om het zoeken van een huur- of koopwoning. De site toonde voorheen alleen woningen van NVM aangesloten makelaars, per 2016 kunnen alle koopwoningen van alle makelaars op de site worden getoond.
 2. Jaap.nl is niet gebonden aan een organisatie van makelaars en verzamelt van zoveel mogelijk websites het huizenaanbod.
 3. Koopwoningen.nl wil één van de grootste koopwoningen website van Nederland worden. Zij streven ernaar om onafhankelijk te zijn, advertenties gratis aan te bieden aan de bezoekers en de makelaars.
 4. Huizenzoeker.nl heeft een uitgebreid aanbod van woningen. huizenzoeker.nl haalt deze informatie rechtstreeks van de andere huizensites.
 5. Trovit.nl is en zoekmachine voor huur- en koophuizen in Nederland.
 6. Miljoenhuizen.nl is een Europese huizensite met uitgebreide marktgegevens.
 7. Bieden en wonen verkoopt huizen via een online veiling.
 8. Zoekallehuizen.nl haalt net als jaap.nl de informatie van websites van makelaars
 9. Makelaarsland.nl begeleidt mensen bij het verkopen van hun eigen woning. Hier vind je dus het huizenaanbod van Makelaarsland.

 Huis zoeken op Funda.nl

Funda is de grootste en meest gebruikte huizenzoekers site. Het aanbod is zeer groot en de mogelijkheden om gericht te zoeken ook. Funda heeft daarom zelf een aantal tips over hoe je het gemakkelijkst kunnen zoeken naar de gewenste woning. Hoe dat werkt lees je hier.

Een nieuwbouwhuis zoeken

Onderstaande huizensites richten zich specifiek op nieuwbouw:

 1. nieuwbouwwijzer.nl
 2. niki.nl

 

 

 

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?