Volg het stappenplan

Je hebt je droomhuis gevonden, dit moet ‘m worden! In een eerder stadium heb je bepaald hoeveel je kunt en wilt betalen en deze woning ligt binnen budget. Dan kun je nu met het juiste budget voor ogen een bod uitbrengen op een koophuis. Misschien wordt het dan wel jouw koophuis!

Voordat je een bod doet op een koophuis moet je je biedingsstrategie bepalen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Je doet een eindbod

De verkopende makelaar hoeft alleen te reageren als de eigenaar akkoord is. Hierbij moet je je niet in de verleiding laten brengen om over de grens heen te gaan van hoeveel je wilde betalen. Je moet dus heel zeker zijn van wat je als eindbod op tafel legt en dit ook zo duidelijk mogelijk communiceren. Wanneer de verkoper jouw bod namelijk afwijst, gaat het hele feest niet door.

  • Je gaat over de prijs van de woning onderhandelen

Je bent een onderhandelaar en vindt het spel van loven en bieden mooi. Je wilt natuurlijk het beste resultaat voor een zo laag mogelijke prijs en in een aantal biedingsrondes probeer je dit dan ook te bereiken. Ook hier moet je goed weten tot welk bedrag je maximaal wilt gaan.

In beide gevallen is het belangrijk om een absoluut maximum te bepalen en is het ontzettend moeilijk om je hier aan te houden. Vooral als je jezelf al helemaal in ‘jouw’ huisje ziet zitten.

Als je je realiseert dat er, letterlijk, meer huizen dan kerken zijn, komt er vroeger of later altijd wel een ander huis voorbij. Het onderhandelt een stuk makkelijker wanneer je ‘nee’ kunt zeggen tegen een huis.

Een bod uitbrengen op een koophuis, hoe doe je dat?

Bekijk deze voorbeeldbrief voor het bieden op een huis. Met de biedingsbrief laat je de makelaar weten hoe hoog je bod is en hoe je hiertoe bent gekomen. Ook kun je alle ontbindende voorwaarden erin opnemen.

Download hier de voorbeeldbrief

Een aantal zaken zijn raadzaam om standaard op te nemen:

  • Voorbehoud van financiering

De ontbindende voorwaarde om een huis ‘onder voorbehoud van financiering’ te kopen wordt vaak gebruikt. Dit houdt in dat jij als koper tot een bepaalde datum de tijd krijgt om de financiering van het huis rond te krijgen. Lukt dit niet, dan kun je het koopcontract laten ontbinden. Het klinkt zo logisch: als je geen hypotheek kunt krijgen, kun je het huis niet kopen. Maar het dient wel in de ontbindende voorwaarden te staan. Neem dit dus altijd expliciet op in de bieding. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet (bijv. de hypotheek is niet groter dan 247.450 euro) kun je ook in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie.  Dit betekent dat je veelal in aanmerking komt voor de laagste tarieven.

  • Bouwkundige keuring

Je kunt een maximaal bedrag aan voorzieningen opnemen die uit de bouwkundige keuring komen. Ook als verkopende partij al een keuring heeft laten uitvoeren is het raadzaam zelf een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig en betrouwbaar regelen bij de Vereniging Eigen Huis. Een dergelijke keuring geeft een volledig inzicht van de staat van de woning, qua onderhoud maar ook eventuele gebreken.

  • Opleverdatum

Noem een datum waarop jij de overdracht wil laten plaats vinden. Je kunt ook opnemen dat je de oplevering wil laten plaatsvinden tussen datum X en Y.

  • Verkoop eigen woning

Dit is natuurlijk alleen van toepassing wanneer je op dit moment een koophuis hebt en wilt verhuizen. Voorbehoud van verkoop eigen woning is zeker een voorwaarde die je dan op kunt nemen. Het noemen van een termijn waarbinnen je eigen woning verkocht moet zijn is wel aan te raden. De kans dat een verkoper akkoord gaat met deze voorwaarde als je geen termijn hebt genoemd is namelijk zeer klein maar proberen kan natuurlijk altijd.

  • Keuze notaris aan koper

Jij als koper mag in principe bepalen bij welke notaris alle aktes en formaliteiten worden afgehandeld. Het kan zijn dat je vóór de koop hebt afgesproken dat de verkoper de notaris mag kiezen. Wees hier alert op, want misschien verhuist de verkoper wel naar de andere kant van het land en kiest hij daar een notaris!

  • Levering ontruimd, vrij van huur en andere gebruiksrechten en aanspraken wegens huurbescherming

Het lijkt logisch, maar je zult maar een huis kopen waar nog huurders in gehuisvest zijn. Het opnemen van deze voorwaarden voorkomt een hoop problemen dan.

  • Hoe lang staat je bod op een huis?

Neem een deadline op tot wanneer je bod geldig is. Dan weet je waar je aan toe bent. Zo houd je de druk op de verkopende partij. Gaan de verkopers niet in op jouw bod dan kun je verder de zoektocht naar een ander huis voortzetten.

  • Schoonmaak

Hebben de verkopers dieren gehad, ligt de zolder of kelder vol rommel? Neem in je ontbindende voorwaarden op dat de verkopers het huis schoonmaken.

  • Starterslening

Ben je een starter op de woningmarkt en ben je van plan een starterslening te gebruiken voor het kopen van het huis dan kun je in je ontbindende voorwaarden opnemen dat je het huis alleen koopt als je een starterslening krijgt.

Let op, een voorkomende situatie is dat de verkopende partij wel akkoord gaat met de hoogte van het bod, maar niet met (een aantal) ontbindende voorwaarden. Je kunt er dan in tweede instantie over nadenken wat het risico is als je de betreffende ontbindende voorwaarde aanpast of laat vervallen. Zo gaan verkopers bijvoorbeeld vaak minder snel akkoord met de voorwaarde ‘verkoop eigen woning’. Als de snelheid waarmee jij als koper je oude huis verkoopt tegenvalt, werkt dit natuurlijk door bij de verkoper..

Een tegenbod of niet

Je hebt een bod uitgebracht. Nu is het wachten op een reactie. Zoals wij het zien zijn er slechts drie soorten reactie mogelijk van de makelaar en de verkopers.

  • Je bod wordt geaccepteerd.

Haal de champagne maar uit de koelkast, je hebt (zeer waarschijnlijk) een huis. Hoera!

  • Je bod wordt niet serieus genomen.

Reageer zakelijk en duidelijk. Bekijk eerst zelf waar het aan zou kunnen liggen en ga na bij de makelaar wat het zou kunnen zijn. Als alternatief laat je weten dat je de kans klein acht dat jullie op deze manier bij elkaar zullen komen en vermeld dat de verkopers contact mogen opnemen als ze zich bedenken. Neem bijvoorbeeld twee dagen de tijd om te bepalen of je meer wilt bieden.

  • Je krijgt een tegenbod.

Wat heel positief is aan een tegenbod, is dat je in onderhandeling bent met de verkopende partij. Een verkoper mag namelijk niet met meerdere bieders tegelijk in onderhandeling zijn.

Bedank de makelaar voor het tegenbod en meld hem dat je binnen een aantal dagen reageert. Vraag altijd de bevestiging van de makelaar dat deze alleen met jou/jullie onderhandeld. Bepaal vervolgens of je meer wilt bieden, hoeveel dat is en breng opnieuw een bod uit, eventueel met behulp van de biedingsbrief.

Communiceren met de makelaar

Het is aan te raden om alle communicatie met de makelaar via e-mail te laten verlopen. Sowieso is alles dan direct op schrift vastgelegd, maar hiermee bepaal jíj, en niet de makelaar, wanneer je reageert en kun je ook over je reactie nadenken.

Je kunt rustig de tijd nemen om de e-mail op te stellen en te bepalen wat je wilt zeggen. Als jij een e-mail stuurt zal de makelaar waarschijnlijk toch via de telefoon reageren. Geen probleem natuurlijk maar het kan geen kwaad om de makelaar altijd te vragen om het even te mailen zodat jij het kan bespreken. Daarna bel je de makelaar gewoon weer op voor een vervolg en bevestig je het per mail.  Ervaring leert dat er makelaars zijn die de neiging hebben om met veel trucs de druk op te voeren en je te verleiden om te overbieden. Laat je niet in de verleiding brengen door deze makelaarstrucs, maar houd je aan je plan. Neem rustig de tijd en laat je niet opjagen en zorg dat je alles goed vastlegt en bevestigd.

Aankoopmakelaar

Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen dan laat je de communicatie uiteraard via jouw aankoopmakelaar lopen. De aankoopmakelaar is je contactpersoon richting de makelaar van de verkopende partij.

Wettelijke bedenktijd

Als koper heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Binnen deze periode waarin minimaal 2 werkdagen moeten zitten, kan de koper zonder toelichting of uitleg nog afzien van de koop.

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?