Volg het stappenplan

De waarde van het huis bepalen dat je wilt gaan kopen is natuurlijk een essentiële stap. Je wilt namelijk niet te veel betalen! De woningwaarde is een uitgangspunt in het bepalen van de hoogte van je eventuele openingsbod en daarmee meteen bepalend voor de hoogte van je hypotheek. Er hangt dus nogal wat aan vast.

De waarde van een huis berekenen

Hoe bepaal je de waarde van het huis dat je wilt kopen? Je kunt je op een aantal manieren oriënteren:

  1. het kadaster geeft informatie over transacties in de straat
  2. hoeveel betaal je per vierkante meter voor het huis dat je op het oog hebt
  3. het duurste huis in de straat of buurt bepaalt de maximale waarde – je kunt hiervoor ook funda.nl raadplegen
  4. websites die de waarde voor jou berekenen (TIP)

Het kadaster

Bij  het kadaster kun je informatie inwinnen over het huis dat je wilt kopen. Je kunt een kadastraal bericht eigendom opvragen. Hierin staat voor hoeveel de huizen in de straat zijn verkocht. Als je weet wanneer de woning voor welk bedrag verkocht is kun je met de woningwaarde-index van het Kadaster uitrekenen hoeveel het huis sindsdien in waarde is gestegen.

Prijs per vierkante meter

De meest eenvoudige manier om de waarde van de woning te berekenen is de prijs te delen door de totale vloeroppervlakte. Dit is de prijs per vierkante meter. Vergelijk deze prijs met de prijs per vierkante meter van andere koopwoningen in dezelfde straat of met andere woningen die je op het oog hebt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld goed Funda raadplegen. Vergelijk de vierkante meter prijs met de overige woningen die in de straat, of buurt, te koop staan. Funda heeft ook een functie waarbij je kunt kijken naar de woningen die het afgelopen jaar verkocht zijn. Weet wel dat je hier kijkt naar de vraagprijs per woning. De  uiteindelijke prijs die voor de woning is betaalt wordt namelijk niet vermeld op Funda! Daarnaast is de staat en luxe uitvoering van de woning, keuken, badkamer en onderhoud, bepalend voor de waarde. Bekijk of je zoveel als mogelijk gelijksoortige woningen kunt vergelijken.

Huizen in de buurt

Je kunt kijken naar andere huizen in de straat of in de buurt die te koop staan. Lijken deze huizen op het huis dat je wilt kopen dan is dat goed vergelijkingsmateriaal. Het duurste huis in de straat bepaalt de maximale waarde van de huizen in de buurt. Ben je van plan om het huis te gaan verbouwen, bedenk dan dat het huis waarschijnlijk niet meer waard wordt dan deze maximale waarde.

Wel of niet verbouwen is dus ook een belangrijke factor bij de waardebepaling van de woning. Hierbij is het wel nodig om een onderscheid te maken tussen een noodzakelijke verbouwing en een cosmetische verbouwing. Met andere woorden: is het nódig om te verbouwen omdat zaken nu niet naar behoren functioneren of enorm verouderd zijn, of wil je verbouwen omdat je een witte keuken mooier vind dan een rode. Dat laatste zal zeer waarschijnlijk niet in waardevermeerdering resulteren.

Tip: Websites die de waarde van het huis bepalen

Een aantal websites probeert op basis van openbare gegevens de waarde van een woning te bepalen.  Er zijn een aantal sites die een inschatting van de woningwaarde voor je kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is http://www.vastgoedschatter.nl/.

Tip – Op Calcasa https://online.calcasa.nl/ kun je tegen een kleine vergoeding de woningwaarde berekenen. Je vult online de gegevens in van de woning en ontvangt een waarderapport. Dit is een uitgebreid rapport gebaseerd op allerlei omgevingsfactoren en openbare bronnen waaronder het kadaster.

Welke factoren bepalen de waarde van een woning?

Locatie

De top 3 van aspecten die de waarde van het huis bepalen bestaat uit:

  1. locatie van de woning
  2. locatie van de woning
  3. woning zelf en de staat van de woning

Misschien een beetje flauw, maar de locatie is simpelweg de allerbelangrijkste factor voor de waardebepaling van een huis. Hoe beter de wijk, hoe hoger de prijs. Via de website cbs in uw buurt kun je je aan de hand van allerlei statistieken goed oriënteren op de buurt waar je het huis wilt kopen.

Andere factoren die de waarde van de woning bepalen

Verder zijn natuurlijk van belang:

  1. het aantal vierkante meters
  2. de aanwezigheid van een tuin en ligging. En zo ja, de oppervlakte hiervan
  3. (achterstallig) onderhoud

Door bovenstaande punten te onderzoeken en goede aantekeningen te maken tijdens het bezichtigen van een woning, kun je zelf de waarde van een huis bepalen. Als je eenmaal een inschatting van de waarde hebt gemaakt en je besluit een bod uit te brengen op het huis, kun je een meer exacte berekening van de waarde maken aan de hand van een bouwkundige keuring en een taxatie. Maar voordat je over gaat tot het maken van kosten is het verstandig om je te oriënteren op de mogelijkheden voor een hypotheek en wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?