Volg het stappenplan

Yes! De verkopende partij heeft jouw (eind)bod geaccepteerd. Wat nu? Nadat de beide partijen eruit zijn qua koopsom, kan de koopakte (ook wel het voorlopige koopcontract genoemd) worden opgemaakt. De koopakte is het document waarin de verkoper en de koper de afspraken omtrent het kopen van de woning hebben vastgelegd. Next step; de koopakte ondertekenen!

Deze overeenkomst is alleen ‘voorlopig’ omdat er nog ontbindende voorwaarden in kunnen staan. Het is dus niet zo dat je de koopakte makkelijk kunt ontbinden. Wel heeft de koper het recht om binnen drie dagen na het tekenen van de koopakte deze, zonder dat je hiervoor een reden hoeft te geven, te ontbinden. Dit is de wettelijke bedenktijd. Lees hier hoe het zit met de wettelijke bedenktijd in combinatie met weekend- of feestdagen.

Nadat beide partijen de koopakte hebben ondertekend wordt deze meestal door de verkopende makelaar naar de notaris gestuurd. De notaris gaat nu een akte van levering opstellen.

Ontbindende voorwaarden koopakte

In de koopakte kunnen ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Deze zijn vaak al tijdens het bieden op het huis ter sprake gebracht (en mogelijk in de voorlopige koopovereenkomst opgenomen). Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • De voorwaarde waarbij de koper geen geschikte financiering (hypotheek) voor de woning kan regelen, dit is het ‘voorbehoud van financiering’.
  • Als uit de bouwkundige keuring blijkt dat herstellen van een bepaald mankement aan het huis meer zal gaan kosten dan waar vooraf op gerekend is. Of als blijkt dat er überhaupt een mankement is wat daarvoor onbekend was. Wanneer deze kosten onacceptabel hoog blijken te zijn, kun je kosteloos van de koop af zien en koop je geen kat in de zak.

Opstellen koopakte

De koopakte wordt meestal opgesteld door de verkopende makelaar (in Amsterdam wordt deze door een notaris opgesteld). Hieronder een voorbeeld van een voorlopig koopcontract van de NVM, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond:

  • Voorbeeld koopovereenkomst huis – Model koopovereenkomst woning – voorbeeld koopakte januari 2017
  • Download een checklist met aandachtspunten en tips, toegespitst op jouw persoonlijke situatie op deze website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: koopakteonline.nl

 

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?