Volg het stappenplan

Bouwkundige keuring

Bij een ouder huis is het niet onverstandig om tijdens het proces van aankoop van een woning het huis te laten inspecteren op gebreken. Een bouwkundige keuring is een aanrader en zeker de kosten waard. Verborgen gebreken, zoals lekkages, houtworm of houtrot, komen dan aan het licht. Het bouwkundige onderzoeksrapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde van het huis.

Wanneer laat je een keuring uitvoeren?

Er zijn twee momenten waarop je een bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren. Allereerst voordat je een koopovereenkomst tekent. Zo weet je voordat je daadwerkelijk tot aankoop overgaat waar je aan toe bent.

Maar gebruikelijker is het om eerst het voorlopig koopcontract te tekenen en hier in de ontbindende voorwaarden op te laten nemen dat je een voorbehoud maakt over de uitkomst van de keuring die je gaat laten uitvoeren. Mocht blijken dat er allerlei minder zichtbare gebreken zijn en dat de kosten om deze gebreken aan het huis te repareren het bedrag overstijgen wat je hebt afgesproken in de ontbindende voorwaarden. Dan heb een reden om de koop te ontbinden.

Wie voert een bouwkundige keuring uit?

De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau, maar welke moet je nu kiezen? Dit mag je helemaal zelf bepalen. Een voorbeeld van een website waarop je een bouwkundig adviesbureau bij jou in de buurt kunt vinden is www.nubouwkundigekeuring.nl. Wanneer je gebruik maakt van een aankoopmakelaar zou je die ook eens kunnen vragen of zij nog een goed adviesbureau weten. Tenslotte zitten zij helemaal in die wereld en hebben ze vast connecties met bouwkundigen. Daarnaast zijn er zijn verschillende onafhankelijke instanties die je een dergelijke keuring kunt laten uitvoeren:

  • De vereniging eigen huis biedt een zogenaamde aankoopkeuring: een visuele inspectie die een goed en betrouwbaar beeld geeft van de bouwkundige staat van de woning. De keuring geeft inzicht in de kosten die gemaakt moeten worden om het huis in redelijke staat te brengen. Dit geldt alleen voor herstelkosten van de gebreken die de bouwkundige met het blote oog kan zien. Als je lid bent van de vereniging eigen huis, kost een bouwkundige keuring € 309,-.
  • De Hypotheker biedt een keuring, uitgevoerd door WoningSchouw.
  • ADA Keur is een bedrijf dat bouwkundige keuringen uitvoert, heeft een landelijk dekking en rekent geen voorrijkosten. ADA Keur rekent € 236,- voor een bouwkundige keuring. Hier kun je een bouwtechnische keuring aanvragen.

Nationale Hypotheek Garantie

Tot voor kort was het voor een hypotheek met NHG verplicht om een speciale bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Echter heeft NHG besloten dat dit niet meer nodig is. Lees hier aan welke voorwaarden je moet voldoen voor het verkrijgen van een hypotheek met NHG.

Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Ja, de kosten voor de bouwkundige keuring zijn aftrekbaar als deze kosten zijn gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek voor het kopen of verbouwen van je huis.

ONTDEK HOE JIJ IN 6 MAANDEN JE EERSTE HUIS KAN KOPEN!

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?