Volg het stappenplan

Voordat je op huizenjacht gaat is het belangrijk dat je weet wat je te besteden hebt. In welke prijsklasse kun je gaan zoeken? Hoeveel hypotheek kan je krijgen? Het is dus verstandig om, voordat je een huis gaat bezichtigen, een berekening te maken waarmee je snel een indruk krijgt van de mogelijkheden.

Hoeveel hypotheek kan je krijgen? Bereken je Maximale hypotheek

Met onze rekentool kun je zelf online de maximale hypotheek berekenen. De berekening is gebaseerd op de geldende regels en normen. Na het invullen van een aantal gegevens tonen wij je een reële inschatting van wat je maximaal kunt lenen. Let wel, dit betreft een zo nauwkeurig mogelijke indicatie, de daadwerkelijke hoogte van de hypotheek kan afwijken. Bekijk onze rekentool hier!

Ook kun je zien wat maandelijks de bijbehorende lasten van een hypotheek zijn. Je kunt dus meteen zelf afwegen of dit binnen jouw budget past.

Sinds 2013 bepaalt de overheid hoeveel je als consument mag lenen voor een hypotheek. Dit doet zij door de normen vast te stellen die bepalen welk deel van het inkomen meegenomen mag worden in de berekening van een hypotheek. Zo weet je zeker dat je niet te veel kunt lenen op je inkomen. Onze rekentool houdt hier rekening mee.

Maximale hypotheek op basis van het onderpand (de woning).

In 2022 geldt dat een hypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning mag zijn.

Om de woningwaarde te bepalen, gaat de overheid uit van onderstaande bedragen:

  • Het aankoopbedrag zoals blijkt uit de getekende koopovereenkomst
  • De koopsom of aanneemsom, evt. vermeerderd met grondkosten, bouwkosten, kosten voor meerwerk, bouwrente en renteverlies tijdens de bouwperiode en aansluiting op nuts- voorzieningen
  • De taxatiewaarde opgemaakt door een deskundig taxateur

Het komt er dus op neer dat je zelf geld moet inbrengen om bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de kosten koper van te betalen, houd hier dus rekening mee als je je gaat oriënteren op een woning.

Overige bijkomende of extra kosten

Naast de kosten voor de hypotheek betaal je als huiseigenaar bijkomende kosten, zoals servicekosten, gemeentelijke heffingen, verzekeringen en onderhoudskosten. Houd hier rekening mee, hoeveel deze kosten ongeveer bedragen kun je op de volgende pagina lezen.

Bouwkundig staat & Onderhoudskosten

Bij een ouder huis is het niet onverstandig om tijdens het proces van aankoop van een woning het huis te laten inspecteren op gebreken. Een bouwkundige keuring is een aanrader en zeker de kosten waard. Mocht er uit het bouwkundig rapport blijken dat de onderhoudskosten voor het huis hoger liggen dan je aanvankelijk dacht: zet het in de berekening en je weet wat het voor consequenties heeft voor je leencapaciteit. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Als je meer wilt weten over een bouwkundige keuring, kijk dan hier.

Vrijblijvend hypotheekgesprek geeft duidelijkheid

Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je het beste een stap verder gaan en vrijblijvend een hypotheekgesprek aangaan. Je moet natuurlijk weten of de bank je de gewenste hypotheek wil verstrekken en of je deze wel elke maand kunt betalen.

Aan de hand van alle relevante financiële gegevens zoals spaargeld en mogelijke schulden, berekent de adviseur of je de maximaal berekende hypotheek ook echt kunt betalen. Daarnaast word je geïnformeerd over de hypotheekvorm, de actuele stand van de hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek.

Een vrijblijvend hypotheekgesprek zou hierin dus uitkomst kunnen bieden en meer duidelijkheid kunnen geven. Vraag vooraf wel duidelijk naar de kosten, veelal is een eerste gesprek gratis maar niet altijd. Via Eerste-Koophuis.nl heeft u ook de mogelijkheid om een vrijblijvend gesprek aan te gaan, het eerste oriënterende gesprek is sowieso gratis bij ons. Meer weten? Neem contact met ons op of vul het aanvraagformulier in.

Voordelige hypotheek afsluiten?

Bij het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek komt meer kijken. Zo zijn er verschillende manieren om een hypotheek af te sluiten:

  • Zelf online. Deze vorm van dienstverlening heet execution only. Dit betekent dat je zelfstandig en zonder advies een financieel product – in dit geval je hypotheek – afsluit. Alle stappen worden dan veelal online met je doorlopen, dit kost je waarschijnlijk meer tijd omdat je het zelf doet maar is veruit de goedkoopste vorm van dienstverlening.
  • Advies op afstand. Dit is een tussenvorm tussen zelf doen en volledig traditioneel advies. Deze vorm wordt gekenmerkt door advies op afstand. Telefonisch, middels Skype of via Facetime. De adviseur bespreekt het traject vanaf zijn eigen locatie telefonisch met je door en een groot aantal handelingen voer je zelf uit.
  • Traditioneel advies. Het advies zoals we dat kennen; de adviseur komt bij jou thuis, of jij komt op kantoor bij de adviseur. Deze ontzorgt je zoveel mogelijk. Deze vorm van advies is veruit de duurste.

Meer over het afsluiten van een hypotheek en de beste adviesvorm voor jouw situatie lees je onder Hypotheek afsluiten, de goedkoopste offerte.

Andere hypotheek tips

Bouwdepot

Als je veel aan het huis moet verbouwen is het mogelijk om een bouwdepot te nemen bij je hypotheek. Dat is een extra bedrag dat je alleen kunt gebruiken voor de verbouwing van je nieuwe woning. Lees hier alles over het afsluiten van een bouwdepot bij je hypotheek.

Hypothecaire inschrijving

Het is mogelijk om boven het bedrag dat je nodig hebt om de woning te kopen en eventueel te verbouwen, een hoger bedrag in de hypotheekakte bij de notaris op te laten nemen. Dit heet hypothecaire inschrijving. Dat wil zeggen dat je zonder extra notariële kosten de hypotheeksom bij de bank kunt uitbreiden tot het bedrag van de inschrijving. Wanneer gewenst kun je deze mogelijkheid met de hypotheekadviseur bespreken. Let wel de bank dient hier natuurlijk ook mee in te stemmen.

Hypotheek met NHG

Neem je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie dan loopt de bank minder risico en betaal je hierdoor veelal minder rente. Tevens garandeert de NHG, onder bepaalde voorwaarden, de betaling van de restschuld mocht je je huis gedwongen moeten verkopen. Je kunt hier berekenen hoeveel je kunt lenen met NHG.

Eenmalig aftrekbare kosten

Als je een huis koopt kun je in het jaar dat je het huis koopt bepaalde kosten eenmalig aftrekken van de belasting. Je kunt de kosten voor het afsluiten van de hypotheek aftrekken, niet de kosten voor het kopen van je huis.
Lees hier welke kosten van de hypotheek aftrekbaar zijn.

Bieden

Als je weet hoeveel je kunt lenen en hoeveel dat per maand kost weet je ook hoeveel je kunt bieden. Tijdens de onderhandeling is het de truc om je niet te laten verleiden boven dit bedrag uit te komen. Wil je meer weten over hoe je een bod uitbrengt op een woning, kijk dan hier: “Bieden op een huis, hoe doe je dat

Handige websites over geld

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?