Het klinkt logisch: schulden oefenen invloed uit op de maximale hoogte van je hypotheek. Maar wat zijn precies schulden? En hoeveel neemt je maximale hypotheekbedrag af bij een bepaalde schuld?

BKR-registratie

Of en hoeveel schulden iemand heeft wordt vastgelegd door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierin staat per Nederlander welke schuld hij of zij heeft, hoe hoog deze is, sinds wanneer deze schuld er is en wanneer deze als het goed is wordt afgelost.

Wanneer je een hypotheek wil voor de aanschaf of verbouwing van een huis zal je bank altijd eerst onderzoek doen in het registratiesysteem van het BKR. Deze schulden bepalen samen met een aantal andere factoren, zoals je jaarinkomen, het bruto inkomen van je partner en de rente, de maximale hoogte van je hypotheek.

Wijziging BKR-registratie 2017

Sinds 2017 heeft een wijziging bij BKR ervoor gezorgd dat een krediet vanaf € 250, – met een looptijd van een maand of langer worden geregistreerd bij het BKR. Het venijn zit hem in het woordje krediet. In principe zijn dit alle bedragen die je als consument maandelijks af moet betalen en dat zijn er meer dan je denkt. Wat dacht je van:

Al deze maandlasten hebben dus invloed bij het berekenen van je maximale hypotheek, ongeacht welke van de hypotheekvormen je kiest. Het maakt dus niet uit of je een annuïteiten of een lineaire hypotheek hebt. Ook maakt het niet uit of je een rentevaste hypotheek hebt of een hypotheek met een variabele rente.

Verlaging maximale hypotheek

De bovenstaande voorbeelden zijn er slechts enkele en bereken je de hoogte van de hoeveelheid die je kan lenen bij de bank, dan spelen ze allemaal een rol. Hoeveel invloed dit precies is kan verschillen per bank, maar sta er niet van te kijken als je maximale hypotheek zo’n € 5.000 tot € 10.000 lager uitvalt. Goed hypotheekadvies is dus om altijd na te denken of het wel echt nodig is om zo’n abonnement af te sluiten.

Originele bedrag telt

Het maakt voor de maximale hoogte van je hypotheek niet uit of je net een nieuw telefoonabonnement afsluit of al in de laatste 2 maanden zit. De originele catalogusprijs van de telefoon wordt gebruikt voor de berekening van je hypotheek. Hetzelfde geldt voor alle andere registraties die je nog open hebt staan bij het BKR.

Benieuwd naar alle registraties die het BKR van jou heeft? Via de website van het BKR kan je voor
€ 4,95 een jaar lang alle registraties te zien.

BKR-registratie voorkomen of wegwerken

Om je maximale hypotheek te verhogen kan je er dus voor kiezen om ervoor te zorgen dat je geen BKR-registratie krijgt. Wat betekent dit in de praktijk? Dat je je eigen telefoon aan moet schaffen of een abonnement neemt voor een telefoon die minder kost dan € 250. Ook moet je goed nadenken of je een auto van de zaak rijdt, zelf een auto koopt of toch kiest voor private lease. Zeker het laatste kan erg veel schelen op de maximale hoogte van je hypotheek.

Ook bieden providers vaak de mogelijkheid om een abonnement versneld af te lossen. In dat geval betaal je het gedeelte van je abonnement dat nog openstaat. Hierna word wel je BKR-registratie aangepast en krijg je meer ruimte voor een hypotheek. ­

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

De koopovereenkomst: Wat je moet weten?

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap, maar het kan ook overweldigend zijn. Als jonge volwassene of jong gezin zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je een overzicht van wat er komt kijken bij het kopen van je eerste huis. We behandelen de […]

Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. […]

Eerste huis kopen in 2024: wat moet je weten?

Als jongvolwassene of jong gezin je eerste huis kopen is spannend, maar ook uitdagend. De huizenprijzen blijven stijgen en de Nederlandse woningmarkt is krap. Hier vind je actuele en relevante informatie die je helpt bij het navigeren door de complexe wereld van hypotheken en huizenprijzen. Huizenprijzen in 2024: wat kunnen we verwachten? In de eerste […]

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?