Nederlanders hebben van alle Europeanen het minste moeite met het betalen van hun hypotheek. Economen van ING melden dit in een rapport dat onlangs is gepubliceerd.

Deze conclusie is gebaseerd op het ondervragen van bijna vijftienduizend huiseigenaren in vijftien verschillende landen. Er is per land gekeken naar het percentage mensen dat moeite heeft om aan de maandelijkse hypotheekverplichting te voldoen. Nederland komt hierbij als beste uit de bus: slechts 4% van de Nederlandse woningeigenaren geeft aan moeite te hebben met het opbrengen van de hypotheek. Ter vergelijking, in Europa ligt het gemiddelde op 19%. Het verschil met onze buurlanden is minder groot, in het Verenigd Koninkrijk ligt het percentage op 8% en in Duitsland op 11%.

De reden dat wij relatief gezien weinig problemen hebben met het betalen van onze hypotheek ligt volgens ING aan het feit dat de inkomensnormen in Nederland behoorlijk streng worden getoetst bij het verstrekken van een hypotheek. Het risico dat betalingsproblemen ontstaan wordt hiermee beperkt. Wanneer dit toch gebeurt, heeft dit vaak met een onvoorziene wijziging in het inkomen te maken, bijvoorbeeld door een echtscheiding of bij baanverlies.

Stijging huizenprijzen

In heel Europa verwachten de meeste huiseigenaren wel een stijging van de huizenprijzen. Nederlandse huiseigenaren zijn hierbij het meest positief: 75% verwacht dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden omhoog zullen gaan. De Britten en Italianen staan hier wat minder positief in. Niet vreemd als je bedenkt dat de huizenprijzen in Italië gemiddeld helemaal niet gestegen zijn het afgelopen jaar en de prijsstijgingen in het Verenigd Koninkrijk steeds verder afzwakken.

Tegelijkertijd zijn we niet zo naïef om te denken dat de huizenprijzen ook nooit meer zullen dalen. Hier heeft de ervaring van de laatste crisis op de woningmarkt zeer waarschijnlijk aan bijgedragen.  Slechts 9% van de Nederlandse huiseigenaren verwacht dat de huizen nooit meer minder waard zullen zijn. Dit ten opzichte van 20% van de Duitsers en 41% (!) van de Belgen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat België bij de laatste crisis geen sterke daling heeft gezien van de huizenprijzen. Het gemiddelde in Europa ligt op 30%.

Voor starters en doorstromers is deze stijging van huizenprijzen in wezen geen goed nieuws. Door starters moet immers meer geleend worden om een huis te kunnen kopen en ook doorstromers, die vaak naar een ‘hoger segment’ verhuizen, hebben vaak extra vermogen nodig. Dit omdat de overwaarde op hun huidige woning vaak minder is dan de prijsstijging van de beoogde nieuwe woning. Daarentegen is de stijging goed nieuws voor bijvoorbeeld ouderen die hun woning verkopen om te gaan huren.

Tevreden volkje

Europese huiseigenaren zijn over het algemeen gelukkiger dan huurders met hun woonsituatie. 78% van de woningeigenaren geeft aan blij te zijn met hoe en waar ze wonen, ten opzichte van 59% van de Europese huurders. Dit is ook terug te zien in het resultaat op de vraag wat huiseigenaren aan hun situatie zouden willen veranderen, als ze maar één ding zouden mogen veranderen. Het meest gegeven antwoord op deze vraag is namelijk: ‘ik zou niets veranderen’.

De Nederlandse huiseigenaar is het meest tevreden van allemaal. Maar liefst 90% van de huiseigenaren in Nederland geeft aan gelukkig te zijn met zijn woonsituatie.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?