Kosten voor de aanpassing van een hypotheek zijn vaak hoger dan strikt noodzakelijk. Er zou onder meer worden verplicht een hypotheekadviseur in te schakelen, terwijl dit vaak niet per se nodig is.

Dat meldt de Consumentenbond dinsdag na eigen onderzoek.

“Consumenten die een kleine aanpassing in hun hypotheek willen, worden vaak geconfronteerd met kosten die wij niet kunnen verklaren”, aldus Consumentenbond-directeur Bart Combée. Volgens hem behandelen banken hun klanten met een hypotheek “te vaak als een melkkoe”.

Tussen hypotheekverstrekkers blijken de kosten fiks te verschillen. Voor het aanpassen van een hypotheek na echtscheiding vraagt ABN Amro bijvoorbeeld 1.050 euro, terwijl ING het dubbele rekent.

Voor het omzetten van een hypotheekvorm zou Nationale-Nederlanden zelfs vijf keer zoveel rekenen als de Rabobank.

Ook worden consumenten vaak verplicht kosten voor advies te betalen. Volgens Combée is dat advies “vaak onnodig”. Regiobank en SNS stellen het inwinnen van advies het vaakst verplicht.

De Volksbank, het moederconcern van die merken, verdedigt deze keuze echter: ”De hypotheek is voor huiseigenaren de grootste vaste last. Aanpassingen daaraan kunnen grote gevolgen hebben. Wij vinden het beter dat dit samen met de adviseur zorgvuldig wordt bekeken, zodat de klant een weloverwogen beslissing neemt.”

Het volledige artikel staat in de consumentengids van de consumentenbond van september. U kunt het artikel hier downloaden.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?