Kosten voor de aanpassing van een hypotheek zijn vaak hoger dan strikt noodzakelijk. Er zou onder meer worden verplicht een hypotheekadviseur in te schakelen, terwijl dit vaak niet per se nodig is.

Dat meldt de Consumentenbond dinsdag na eigen onderzoek.

“Consumenten die een kleine aanpassing in hun hypotheek willen, worden vaak geconfronteerd met kosten die wij niet kunnen verklaren”, aldus Consumentenbond-directeur Bart Combée. Volgens hem behandelen banken hun klanten met een hypotheek “te vaak als een melkkoe”.

Tussen hypotheekverstrekkers blijken de kosten fiks te verschillen. Voor het aanpassen van een hypotheek na echtscheiding vraagt ABN Amro bijvoorbeeld 1.050 euro, terwijl ING het dubbele rekent.

Voor het omzetten van een hypotheekvorm zou Nationale-Nederlanden zelfs vijf keer zoveel rekenen als de Rabobank.

Ook worden consumenten vaak verplicht kosten voor advies te betalen. Volgens Combée is dat advies “vaak onnodig”. Regiobank en SNS stellen het inwinnen van advies het vaakst verplicht.

De Volksbank, het moederconcern van die merken, verdedigt deze keuze echter: ”De hypotheek is voor huiseigenaren de grootste vaste last. Aanpassingen daaraan kunnen grote gevolgen hebben. Wij vinden het beter dat dit samen met de adviseur zorgvuldig wordt bekeken, zodat de klant een weloverwogen beslissing neemt.”

Het volledige artikel staat in de consumentengids van de consumentenbond van september. U kunt het artikel hier downloaden.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. […]

Eerste huis kopen in 2024: wat moet je weten?

Als jongvolwassene of jong gezin je eerste huis kopen is spannend, maar ook uitdagend. De huizenprijzen blijven stijgen en de Nederlandse woningmarkt is krap. Hier vind je actuele en relevante informatie die je helpt bij het navigeren door de complexe wereld van hypotheken en huizenprijzen. Huizenprijzen in 2024: wat kunnen we verwachten? In de eerste […]

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?