Startershypotheek

Je bent een starter op de huizenmarkt? Dan komt er veel op je af, wij kunnen in ieder geval informatie geven over de hypotheek voor het kopen van de woning. De startershypotheek is een hypotheek die bedoeld is voor consumenten die voor het eerst een woning kopen, de zogenaamde starters.

Lineaire of annuitaire hypotheek

De mogelijkheden voor de startershypotheek zijn erg overzichtelijk, je kunt namelijk bij een startershypotheek kiezen tussen een lineaire hypotheek en een annuiteitenhypotheek. Als je kiest voor één van deze hypotheekvormen heb je belastingvoordeel omdat je de betaalde rente kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Deze regel geldt sinds 1 januari 2013.

Voor een uitgebreide uitleg van de annuiteitenhyptheek en de lineaire hypotheek kun je kijken op onze website NHG Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een zekerheidsstelling die de bank krijgt van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Hypotheek met NHG

Bij een hypotheek met NHG heb je als consument de garantie dat je hypotheek zal worden afgelost als je in de omstandigheden komt dat je dat zelf niet meer kunt. Uiteraard zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Omdat NHG deze garantie biedt loopt de bank slechts een beperkter risico dat de hypotheek uiteindelijk niet wordt terugbetaald, hierdoor kan de bank een lagere rente rekenen.

Starter en NHG

Bij veel banken is het mogelijk om als starter een NHG hypotheek af te sluiten. De maximale hypotheek die kan worden afgesloten onder de NHG regels is € 247.450,-. Als je daarnaast van plan bent om energiebesparende maatregelen te nemen in je woning, is de maximale hypotheek € 259.700,-

Starterslening

Naast een startershypotheek bestaat er ook een starterslening, maar dit is wezenlijk anders. Een starterslening is een hypotheek die via de gemeente en SVn kan worden afgesloten. SVn is het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, zij kunnen een extra lening aanbieden om je maximale hypotheek en de aankoopprijs van je woning te overbruggen.

Het kan namelijk zijn dat je niet genoeg kan lenen om de woning te kopen, mogelijk biedt de starterslening hiervoor een oplossing. Hoe werkt een starterslening? Met de starterslening kun je een extra bedrag lenen, waarover je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Deze verschuldigde bedragen worden opgeteld bij je hypotheek zodat je deze pas later hoeft terug te betalen

Advies

Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je diverse vergelijkingsites raadplegen, zoals bijvoorbeeld Hypotheekrente.com. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?