Lineaire hypotheek

Voor nieuwe hypotheken is de lineaire hypotheek naast de annuiteitenhypotheek de enige hypotheekvorm die afgesloten kan worden door consumenten als zij 30 jaar lang van hypotheekaftrek willen profiteren.

Starters kiezen verkiezen veelal de annuiteitenhypotheek boven de lineaire hypotheek. De reden hiervoor is dat de lineaire hypotheek is het begin van de looptijd hogere maandlasten heeft dan een annuiteitenhypotheek, vaak is dit voor starters een grote drempel omdat ze nog aan het begin van hun carriere staan en veel andere hoge lasten hebben.

Lineaire hypotheek

Goedkoper?

Op de langere termijn is de lineaire hypotheek wel goedkoper omdat door de hoge maandlasten in de beginperiode al snel een groot deel van de hypotheek wordt afgelost, uiteindelijk betaal je als consument dus minder rente.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Naast de aflossing betaal je ook nog maandelijks hypotheekrente over het niet afgeloste bedrag van de lening voor de eigen woning. Aangezien de hypotheek wordt afgelost zal het gedeelte van de betaling van de rente op de lening steeds kleiner worden.

Het voordeel van de lineaire hypotheek is de vermogensopbouw, dalende maandlasten en een lager totaal bedrag aan betaalde rente.

Het nadeel van deze hypotheekvorm zijn de hoge lasten aan het begin en doordat hiermee snel wordt afgelost heb je uiteindelijk minder fiscaal voordeel omdat er minder rente wordt betaald.

Daarnaast kun je vaak een minder hoge hypotheek krijgen van de bank omdat de hypotheeklasten zo hoog zijn. Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je www.hypotheekrente.com raadplegen. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.

Lees meer over de Lineaire hypotheek op wikipedia of www.hypotheekrente.com

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?