Levenhypotheek ook wel Beleggingshypotheek genaamd
In de jaren 90 van de vorige eeuw en in het begin van deze eeuw was de levenhypotheek ook wel beleggingshypotheek genoemd de meest populaire hypotheekvorm. Veel consumenten wilden mee profiteren van stijging van de aandelenbeurzen. De rendementen beleggingspolissen stelden consumenten veel geld in het vooruitzicht aan het einde van hypotheeklooptijd.
Na grote daling op de beurzen werd de beleggingshypotheek minder populair, daarnaast kwamen veel beleggingsverzekeringen negatief in het nieuws omdat er hoge kosten werden gerekend door de aanbieders van deze beleggingsverzekeringen; de zogenaamde woekerpolis.
Gewijzigde regels
Door de gewijzigde regelgeving worden er sinds 1 januari 2013 geen nieuwe beleggingshypotheken afgesloten. Alleen consumenten die reeds voor die datum een beleggingshypotheek hadden kunnen deze nog afsluiten, bijv. als zij willen oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.
Hoe werkt een Leven- of beleggingshypotheek
Een lening voor de aankoop van een huis waarbij de terugbetaling in één keer plaatsvindt aan het einde van de looptijd. Het bedrag voor de terugbetaling wordt opgebouwd door middel van een beleggingsportefeuille die opgebouwd wordt met – bijvoorbeeld – maandelijkse stortingen. Er kan ook aan het begin al meteen een flink bedrag gestort worden, dat dan verder moet uitgroeien. Er zijn daarnaast nog varianten waarbij de maandelijkse rentelast ook uit een deel van de beleggingsportefeuille wordt betaald.
Standaard of klassieke beleggingshypotheek: Bij deze hypotheek stort je eenmalig bij het begin of tijdens de looptijd een vastbedrag op de beleggingsrekening.
Leven of Beleggingsverzekeringshypotheek: Bij deze hypotheek sluit je naast de hypotheek een kapitaalverzekering af waarin je geld wordt belegd.
Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je op www.hypotheekrente.com hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.
De voordelen van de Levenhypotheek zijn:
- lage netto lasten fiscaal aantrekkelijk
- rente-aftrek gedurende de hele looptijd is maximaal (mits de hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013)
- niet afhankelijk van verzekeringsbeperkingen
- kans op hoger rendement
- de verzekeringnemer bepaalt in zekere mate zelf hoe zijn premies worden belegd
- de bruto-en nettolasten blijven constant (bij gelijkblijvende rente)
De nadelen van de Levenhypotheek zijn:
- het eindkapitaal is maar tot een bepaald maximum belastingvrij
- beleggingsrisico: meestal geen gegarandeerd rendement en/of eindkapitaal
- per hypotheekverstrekker zijn er vaak uiteenlopende productvoorwaarden
- veelal ondoorzichtige kostenstructuur van de beleggingsverzekering (vaak zijn de kosten van een storting hoog, hierdoor wordt maar een beperkt deel van de storting daadwerkelijk belegd)
- door het enorme aanbod aan producten met diverse beleggingsfondsen die verschillen qua soort, beleggingsbeleid, kosten en rendement zijn de verschillende beleggingshypotheken slecht met elkaar te vergelijken