Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek is een hypotheek waarbij twee of meerdere soorten hypotheken worden gecombineerd. Voordat de hypotheekregels per 1 januari 2013 wijzigden sloot bijna elke consument een vorm van een hybride hypotheek af, omdat je op die manier het dichtst bij de persoonlijke wensen van de hypotheekaanvrager komt.

Vaak werd dan een hypotheekvariant waarop werd afgelost gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. Populaire hypotheek combinaties als hybride hypotheek waren een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. De consument sloot dan als voorbeeld een totale hybride hypotheek af van € 250.000,-, hierbij werd dan € 150.000,- afgesloten als spaarhypotheek en de overige € 100.000,- als aflossingsvrije hypotheek.

De consequentie van deze combinatie was dat aan het einde van de looptijd alleen de aflossingsvrije hypotheek overblijft, hier is immers niet opgelost.

Nieuwe hypotheekregels

Om voor hypotheekaftrek in aanmerking te komen zijn consumenten die een nieuwe hypotheek afsluiten vanaf 1 januari 2013 verplicht om de gehele hypotheek af te lossen volgens een annuïteiten schema. Hypotheken die aan deze eis voldoen zijn een annuïteiten- en lineaire hypotheek. De hybride hypotheek bestaat voor nieuwe hypotheken dus niet meer. Heeft u echter een hybride hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013 dan is nog steeds mogelijk om bij het oversluiten de hybride hypotheekvorm te handhaven.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?