Bankspaarhypotheek

Vanaf 1 januari 2008 t/m 31 december 2012 konden huizenbezitters een nieuwe bankspaarhypotheek afsluiten. Door de gewijzigde regelgeving worden er sinds 1 januari 2013 geen nieuwe bankspaarhypotheken afgesloten. De bankspaarhypotheek heeft dus maar een korte periode bestaan.

Oude regels

Wel is het zo dat consumenten die in deze periode een bankspaarhypotheek hebben afgesloten, deze hypotheek kunnen oversluiten naar een andere verstrekker met behoud van oude regels van een bankspaarhypotheek. Bij banksparen kun je sparen voor het aflossen van je hypotheek en gebruik maken van de gunstige fiscale regeling van de hypotheekrente aftrek. Tot voor kort kon je alleen bij een verzekeraar op deze manier sparen voor de aflossing van je hypotheek.

Kostenstructuur

Het nadeel van sparen bij een verzekeraar is de ondoorzichtige kostenstructuur. Deze nieuwe manier van sparen kan door bij een bank een geblokkeerde spaarrekening (Spaarrekening Eigen Woning) of geblokkeerde beleggingsrekening (Beleggingsrecht Eigen Woning) te openen. De inleg en het rendement van deze spaarrekeningen mogen alleen gebruikt worden om de eigen woningschuld af te lossen. Omdat de bankspaarregeling simpel is, is de uitvoering eenvoudiger en dus goedkoper.

Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je www.hypotheekrente.com raadplegen. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.

Meer informatie over de bankspaarhypotheek vindt je bij Wikipedia

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?