Annuïteitenhypotheek

Bij deze klassieke hypotheekvorm betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag, de annuïteit, bestaat voor een deel uit de rente en voor het andere deel uit de aflossing. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing. Naarmate de termijn vordert veranderd de verhouding en betaal je steeds minder rente (je lost natuurlijk af) en steeds meer aflossing. Dat is in het kort de werking van de annuïteitenhypotheek.

Annuiteitenhypotheek

De netto maandlast

Het nadeel van deze hypotheek is dat je netto maandlast steeds hoger wordt. Doordat je steeds minder rente betaalt heb je ook minder voordeel van de hypotheekrente aftrek. Vanaf 1 januari 2013 zijn de regels omtrent de hypotheekrenteaftrek gewijzigd. Alle starters die vanaf die datum een hypotheek hebben afgesloten, moeten om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, verplicht de hypotheek in 30 jaar volledig af te lossen met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Voor consumenten die vóór 1 januari 2013 reeds een hypotheek hadden lopen geldt deze verplichting voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek niet.

Hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten

Een uitzondering hierbij is dat wanneer zij hun hypotheek na 1 januari 2013 verhogen, deze verhoging wel met een annuïteiten- of lineaire hypotheek afgelost moet worden. Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je diverse vergelijkingsites raadplegen, zoals Hypotheekrente.com. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?