Aflossingsvrije hypotheek
Met de huidige regelgeving voor hypotheken worden aan starters geen aflossingsvrije hypotheken meer verstrekt. Toch zijn er nog veel consumenten die voor de nieuwe regelgeving een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten voor 30 jaar, deze lopen dus nog voor een langere tijd.
Bij een aflossingsvrije hypotheek blijft het hypotheekbedrag de gehele looptijd gelijk, er wordt niets afgelost en de consument betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Afhankelijk van de voorwaarden die de geldverstrekker heeft moet de hypotheek aan het einde van de looptijd worden afgelost of kan er opnieuw hypotheek worden afgesloten of in de huidige vorm kan de looptijd worden verlengd.
Moet je een aflossingsvrije hypotheek inlossen?
Als deze hypotheek moet worden afgelost dan kan dit door de woning te verkopen, de uitkering van een verzekering of door met eigen spaargeld de hypotheek af te lossen. Vaak werd een aflossingsvrije hypotheek afgesloten in combinatie met een hypotheek waar wel op wordt afgelost. Bijvoorbeeld een spaarhypotheek, beleggingshypotheek, lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek.
Maximaal aflossingsvrij
Hypotheekverstrekkers hanteerden de regel dat maximaal 75% van de executiewaarde van de woning aflossingsvrij werd verstrekt, het overige bedrag werd dan verstrekt met een aflossingshypotheek. Ook waren er hypotheekverstrekkers die tot 100% van de executiewaarde aflossingsvrij verstrekten.
Eigenschappen van een aflossingsvrije hypotheek
- Geen aflossing van de hypotheek gedurende de looptijd
- Alleen rente betalen Lage maandlasten 30 jaar rente aftrek (mits afgesloten vóór 31 december 2012)
- Flexibiliteit hoe de hoofdsom aan het einde van de looptijd wordt afgelost