Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag.

Als je een hypotheek hebt dan betaal je ook rente over de uitstaande som . Je betaalt een basisrente en een risico-opslag. De risico-opslag neemt toe naarmate de hypotheek die je afsluit relatief hoog is vergeleken met je woningwaarde. Heb je flink afgelost of is de waarde van je huis gestegen, dan kan de risico-opslag vervallen of omlaag.

De besparing kan oplopen tot duizenden euro’s. In veel gevallen gaat dit echter niet automatisch. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meld dat de hypotheekaanbieders onvoldoende handelen in het informeren over deze risico-opslag.

Soms kan er jaarlijks meer worden afgelost dan sommige mensen denken. De toezichthouder wilt dan ook dat hier de komende tijd meer over geïnformeerd wordt. De hypotheekaanbieders hebben gemeld dat ze hun beleid hierop gaan aanpassen en er voor gaan zorgen dat de klant genoeg informatie krijgt.

Er is uit onderzoek gebleken dat sommige aanbieders een tarief aanbieden dat niet aansluit bij het actuele risicoprofiel. Soortgelijke nieuwe klanten krijgen overigens wél een passend rentetarief. Wanneer er mogelijkheden zijn om het risico-opslag te verlagen, wilt de toezichthouder dat daar genoeg informatie over wordt geleverd. Het liefst wordt dit doorlopend gedaan, maar in ieder geval op het moment van een renteherziening.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. […]

Eerste huis kopen in 2024: wat moet je weten?

Als jongvolwassene of jong gezin je eerste huis kopen is spannend, maar ook uitdagend. De huizenprijzen blijven stijgen en de Nederlandse woningmarkt is krap. Hier vind je actuele en relevante informatie die je helpt bij het navigeren door de complexe wereld van hypotheken en huizenprijzen. Huizenprijzen in 2024: wat kunnen we verwachten? In de eerste […]

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?