Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag.

Als je een hypotheek hebt dan betaal je ook rente over de uitstaande som . Je betaalt een basisrente en een risico-opslag. De risico-opslag neemt toe naarmate de hypotheek die je afsluit relatief hoog is vergeleken met je woningwaarde. Heb je flink afgelost of is de waarde van je huis gestegen, dan kan de risico-opslag vervallen of omlaag.

De besparing kan oplopen tot duizenden euro’s. In veel gevallen gaat dit echter niet automatisch. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meld dat de hypotheekaanbieders onvoldoende handelen in het informeren over deze risico-opslag.

Soms kan er jaarlijks meer worden afgelost dan sommige mensen denken. De toezichthouder wilt dan ook dat hier de komende tijd meer over geïnformeerd wordt. De hypotheekaanbieders hebben gemeld dat ze hun beleid hierop gaan aanpassen en er voor gaan zorgen dat de klant genoeg informatie krijgt.

Er is uit onderzoek gebleken dat sommige aanbieders een tarief aanbieden dat niet aansluit bij het actuele risicoprofiel. Soortgelijke nieuwe klanten krijgen overigens wél een passend rentetarief. Wanneer er mogelijkheden zijn om het risico-opslag te verlagen, wilt de toezichthouder dat daar genoeg informatie over wordt geleverd. Het liefst wordt dit doorlopend gedaan, maar in ieder geval op het moment van een renteherziening.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?