HYPOTHEEK OVERSLUITEN

Je bestaande hypotheek oversluiten, daar kunnen een aantal redenen voor zijn. Dit kan omdat je:

  1. Maandelijks geld wilt besparen
  2. Rente vaste periode afloopt
  3. Ontevreden bent met je huidige hypotheek
  4. Er wijzigingen zijn in je persoonlijke omstandigheden

Maandelijks geld besparen

De afgelopen jaren is de rente op hypotheken sterk gedaald, veel consumenten vragen zich af hoe zij hiervan kunnen profiteren als ze al een hypotheek hebben afgesloten. Dit kan door je huidige hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, of je kunt rentemiddeling aanvragen bij je huidige geldverstrekker.

Bij het oversluiten van de hypotheek naar een andere hypotheekverstrekker is het belangrijk dat de hypotheekadviseur rekening houdt met de kosten die je voor het oversluiten moet betalen, deze kosten zijn een eventuele boeterente aan de oude hypotheekverstrekker, advieskosten, notariskosten en (mogelijk) taxatiekosten. Deze kosten moeten goed doorgerekend worden en aan de hand daarvan kan worden berekend of je deze kosten wel terugverdiend door de hypotheek over te sluiten. Een goed advies is hierbij dus van groot belang.

Rentemiddeling of hypotheek oversluiten? 

Bij rentemiddeling sluit u de hypotheek niet over naar een andere hypotheekverstrekker maar er wordt een nieuwe rente met je afgesproken voor de lopende hypotheek. Omdat dit slechts een wijziging van de lopende hypotheek betreft hoeven er geen notariskosten en taxatiekosten te worden gemaakt. Daarnaast wordt er vaak maar beperkt advies gegeven waardoor er weinig advieskosten worden berekend. Bij rentemiddeling wordt door de bank wel een boete gerekend omdat zij rente-inkomsten gaan mislopen door het oversluiten naar een lagere rente. Deze boeterente kan door de bank ineens in rekening worden gebracht of verdeeld worden over de nieuwe rentevaste periode, in dat geval wordt de nieuwe rente verhoogd met een opslag. Ook bij rentemiddeling is het verstandig om een adviseur in de arm te nemen voor het beste advies.

Nieuwe rente vaste periode

Ongeveer 3 maanden vóór het verstrijken van de rente vaste periode wordt de consument door de hypotheekverstrekker geïnformeerd over de nieuwe rentes. Op dit moment staan de hypotheekrentes een stuk lager dan de meeste consumenten voor hun huidige hypotheek betalen, veelal levert dit een maandelijkse besparing op.

Let op! Bij een spaarhypotheek leidt een renteverlaging tot een lagere bruto rentelast, maar omdat over de spaarpremie ook een lagere rente zal worden vergoed gaat de spaarpremie omhoog. Netto kan de maandlast dus zelfs omhoog gaan met een renteverlaging.

Bij een aanbod van uw hypotheekverstrekker voor een nieuwe rente is het altijd verstandig om de rentes van andere hypotheekverstrekkers te vergelijken, wellicht kan het oversluiten van de hypotheek naar een andere hypotheekverstrekker een nog grotere besparing opleveren. Realiseer je overigens wel dat je bij het oversluiten wel diverse kosten maakt.

Ontevreden met je huidige hypotheek

Als u niet tevreden bent met uw huidige hypotheekverstrekker dan kunt u altijd overwegen om over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, laat u wel heel goed voorlichten door een adviseur over de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden. Staat dit in verhouding tot de onvrede die u heeft?

Wijzigingen persoonlijke omstandigheden

In een mensenleven kunnen er allerlei gebeurtenissen zijn waardoor je je afvraagt of de lopende hypotheek hier nog passend bij is? Dit kunnen gebeurtenissen zijn in je gezinssituatie, inkomen of op persoonlijk vlak. Ga je bijvoorbeeld scheiden, ben je langdurig ziek of is er gezinsuitbreiding?

Dit zijn voorbeelden waarbij het nuttig kan zijn om met een adviseur te kijken of de hypotheek nog passend is of dat deze gewijzigd moet worden. Je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker kan dan ook een optie zijn.

Zelf je besparing berekenen?

Met onderstaande module kun je zelf berekenen of je kunt besparen op je hypotheek. Dit betreft een goede indicatie van je mogelijkheden. Wanneer de uitkomst positief is en u daadwerkelijk kunt besparen kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn je graag van dienst!

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?