leennormen 2018

Per de eerste van het nieuwe jaar wijzigen de leennormen weer. De maximale hypotheek die verstrekt mag worden ligt per 1 januari 2018 op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Daarnaast veranderen ook de inkomensnormen. Iedereen die in 2017 een hypotheekaanvraag doet en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangt krijgt moet rekening houden met deze wijzigingen.

Maximale hypotheek omlaag op basis van woningwaarde

De maximale hypotheek die in het nieuwe jaar voor de aankoop van een woning mag worden verstrekt ligt dus op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Dit betekent dat alle bijkomende kosten als eventuele overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten uit eigen middelen gefinancierd moeten worden. Deze bijkomende kosten liggen gemiddeld tussen de 5 en 6% van de woningwaarde.

Maximale hypotheek gelijk of omhoog op basis van inkomen

Het Nibud heeft het adviesrapport Financieringslastnormen 2018 uitgebracht. Uit dit rapport wordt onder andere duidelijk dat de maximale hypotheek voor inkomens tot €45.000 per jaar gelijk blijft. De hogere inkomens kunnen volgend jaar wat meer lenen.

De volgende wijzigingen werden eerder al bekend:

Kijk hier voor het volledige bijgaande persbericht van het Nibud.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?