leennormen 2018

Per de eerste van het nieuwe jaar wijzigen de leennormen weer. De maximale hypotheek die verstrekt mag worden ligt per 1 januari 2018 op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Daarnaast veranderen ook de inkomensnormen. Iedereen die in 2017 een hypotheekaanvraag doet en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangt krijgt moet rekening houden met deze wijzigingen.

Maximale hypotheek omlaag op basis van woningwaarde

De maximale hypotheek die in het nieuwe jaar voor de aankoop van een woning mag worden verstrekt ligt dus op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Dit betekent dat alle bijkomende kosten als eventuele overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten uit eigen middelen gefinancierd moeten worden. Deze bijkomende kosten liggen gemiddeld tussen de 5 en 6% van de woningwaarde.

Maximale hypotheek gelijk of omhoog op basis van inkomen

Het Nibud heeft het adviesrapport Financieringslastnormen 2018 uitgebracht. Uit dit rapport wordt onder andere duidelijk dat de maximale hypotheek voor inkomens tot €45.000 per jaar gelijk blijft. De hogere inkomens kunnen volgend jaar wat meer lenen.

De volgende wijzigingen werden eerder al bekend:

Kijk hier voor het volledige bijgaande persbericht van het Nibud.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Nieuwe iPhone of telefoon? Pas op: dit heeft invloed op je maximale hypotheek!

Sinds 2017 heeft een wijziging bij BKR ervoor gezorgd dat een krediet vanaf € 250, - met een looptijd van een maand of langer worden geregistreerd bij het BKR.

leennormen 2018

Huizenkopers opgelet! Per 1-1-2018 nieuwe leennormen

Per 1 januari 2018 veranderen de leennormen. De maximaal te verstrekken hypotheek gaat op basis van de woningwaarde omlaag en op basis van inkomen omhoog.

In derde kwartaal 2017 recordaantal huizen verkocht

Het aantal verkochte woningen in een kwartaal is nog nooit zo hoog geweest. Ruim 61.000 bestaande woningen met een transactiewaarde van ruim 16 miljard.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?