leennormen 2018

Per de eerste van het nieuwe jaar wijzigen de leennormen weer. De maximale hypotheek die verstrekt mag worden ligt per 1 januari 2018 op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Daarnaast veranderen ook de inkomensnormen. Iedereen die in 2017 een hypotheekaanvraag doet en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangt krijgt moet rekening houden met deze wijzigingen.

Maximale hypotheek omlaag op basis van woningwaarde

De maximale hypotheek die in het nieuwe jaar voor de aankoop van een woning mag worden verstrekt ligt dus op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Dit betekent dat alle bijkomende kosten als eventuele overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten uit eigen middelen gefinancierd moeten worden. Deze bijkomende kosten liggen gemiddeld tussen de 5 en 6% van de woningwaarde.

Maximale hypotheek gelijk of omhoog op basis van inkomen

Het Nibud heeft het adviesrapport Financieringslastnormen 2018 uitgebracht. Uit dit rapport wordt onder andere duidelijk dat de maximale hypotheek voor inkomens tot €45.000 per jaar gelijk blijft. De hogere inkomens kunnen volgend jaar wat meer lenen.

De volgende wijzigingen werden eerder al bekend:

Kijk hier voor het volledige bijgaande persbericht van het Nibud.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt

Een slimme start: Hoe het energielabel jouw eerste hypotheek beïnvloedt Ben je een eerste huiskoper en pieker je over hoe je in deze uitdagende tijden jouw droomhuis kunt financieren? Dan heb je vast al gehoord dat jouw mogelijkheden om een hypotheek te krijgen vanaf 2024 mede bepaald zullen worden door het energielabel van de woning. […]

Eerste huis kopen in 2024: wat moet je weten?

Als jongvolwassene of jong gezin je eerste huis kopen is spannend, maar ook uitdagend. De huizenprijzen blijven stijgen en de Nederlandse woningmarkt is krap. Hier vind je actuele en relevante informatie die je helpt bij het navigeren door de complexe wereld van hypotheken en huizenprijzen. Huizenprijzen in 2024: wat kunnen we verwachten? In de eerste […]

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?