Per de eerste van het nieuwe jaar wijzigen de leennormen weer. De maximale hypotheek die verstrekt mag worden ligt per 1 januari 2018 op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Daarnaast veranderen ook de inkomensnormen. Iedereen die in 2017 een hypotheekaanvraag doet en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangt krijgt moet rekening houden met deze wijzigingen.
Maximale hypotheek omlaag op basis van woningwaarde
De maximale hypotheek die in het nieuwe jaar voor de aankoop van een woning mag worden verstrekt ligt dus op 100% ten opzichte van de woningwaarde. Dit betekent dat alle bijkomende kosten als eventuele overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten uit eigen middelen gefinancierd moeten worden. Deze bijkomende kosten liggen gemiddeld tussen de 5 en 6% van de woningwaarde.
Maximale hypotheek gelijk of omhoog op basis van inkomen
Het Nibud heeft het adviesrapport Financieringslastnormen 2018 uitgebracht. Uit dit rapport wordt onder andere duidelijk dat de maximale hypotheek voor inkomens tot €45.000 per jaar gelijk blijft. De hogere inkomens kunnen volgend jaar wat meer lenen.
De volgende wijzigingen werden eerder al bekend:
- Tweeverdieners kunnen in 2018 een hogere hypotheek krijgen, het laagste inkomen wordt voor 70% meegenomen in plaats van 60% bij de bepaling van het toetsingsinkomen voor het financieringslastpercentage.
- Wanneer een hypotheek korter dan 10 jaar loopt en binnen deze termijn wordt afgelost, mag met de daadwerkelijke rente gerekend worden in plaats van de hogere toetsrente. Hierdoor kan wat meer geleend worden. Dit is vooral gunstig is voor consumenten die op latere leeftijd hun hypotheek willen oversluiten of opnieuw afsluiten. Op basis van inkomen kan deze groep consumenten namelijk vaak minder lenen.
Kijk hier voor het volledige bijgaande persbericht van het Nibud.