Huis verkocht – nieuwe woning op het oog of gekocht?

Ben je of zijn jullie zogenaamde doorstromers? Heb je al een koophuis en wil je een nieuw huis kopen of heb je die al gekocht? Ook dan ben je bij Eerste-koophuis aan het juiste adres. Ook als je je huis verkocht hebt kun je alle relevante informatie voor een nieuw koophuis of over hypotheken op onze site lezen.

Wanneer ben je een doorstromer?

Wanneer je dus al een koophuis hebt en je gaat deze verkopen om vervolgens een nieuw huis te kopen, dan ben je een doorstromer. Omdat veel van de huidige doorstromers een huis hebben gekocht op het moment dat de woningmarkt op haar top was, hebben zij in de regel een onderwaarde. Het huis staat “onder water”. Dit betekent dat de uitstaande hypotheeksom hoger is dan de waarde van de woning bij vrijwillige verkoop.

Wanneer je het huis verkoopt kan er dus sprake zijn van een restschuld. Dit hoeft geen probleem op te leveren. Afhankelijk van je situatie zijn er diverse oplossingen denkbaar om invulling te geven aan deze restschuld. Een adviseur kan je hierover uitgebreid informeren.

Waar loop je als doorstromer allemaal tegen aan?

De hypotheek

Als je voor 2013 een hypotheek hebt afgesloten mag je als doorstromer je oude hypotheekvorm behouden. Let op! Dit geldt alleen als je dus vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten.

Is de nieuwe woning duurder en heb je hierdoor een hogere hypotheek nodig dan je oude hypotheek, dan moet je voor dit extra deel direct gaan aflossen. Als je een hypotheek na 2013 hebt afgesloten dan kun je alleen nog maar kiezen voor een hypotheekvorm waarbij je direct gaat aflossen, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek.

De bijleenregeling

Als je als gevolg van de verkoop een deel overwaarde weet te verzilveren (de waarde van je woning is hoger dan de uitstaande hypotheekschuld) dan is er de bijleenregeling waar je rekening mee moet houden. Als je namelijk binnen 3 jaar nadat je woning is verkocht een nieuwe woning koopt, dan moet je de overwaarde van de oude woning gebruiken om nog recht op hypotheekrente aftrek over het gehele geleende bedrag te behouden. Anders mag je over het bedrag ter grootte van de overwaarde (ook wel eigenwoningreserve genoemd) geen rente aftrek meer genieten.

Overbruggingshypotheek

Mocht je de eigen woning nog niet verkocht hebben maar al wel een nieuwe woning  kopen, dan kun je mogelijk een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit kan als je weet dat je een overwaarde gaat ontvangen uit de verkoop van je oude woning. Dit deel “de overwaarde die je nog gaat ontvangen” kun je dan financieren en los je af zodra je de oude woning hebt verkocht.

Benieuwd naar de mogelijkheden om een overbruggingshypotheek af te sluiten? Vraag dan een gratis en vrijblijvend gesprek aan om de mogelijkheden door te nemen.

Wat te doen met de restschuld die ontstaat?

Zoals eerder geschetst zijn er diverse mogelijkheden denkbaar, zo kan het zijn dat je nog over het benodigde bedrag aan spaargeld beschikt of dat je middels een schenking van de ouders de restschuld kan voldoen.

In bepaalde gevallen is het ook mogelijk om de restschuld te financieren en mee te nemen in de nieuwe hypotheek. De rente is dan voor een periode van 15 jaar aftrekbaar. Let op! Het is daarom verstandig om binnen deze periode dit deel van de hypotheek volledig af te lossen.

Hypotheek mogelijkheden en inzicht?

Ben je een doorstromer en zou je graag meer inzicht in je mogelijkheden hebben, of ben je op zoek naar de goedkoopste offerte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vul het aanvraagformulier in. Wij helpen u graag verder en plannen afhankelijk van je wensen een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek in.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?