Nationale hypotheek garantie (NHG) 

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sluit je een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek voor het kopen van je huis: Als je een huis gaat kopen sluit je een hypotheek af. De hypotheekverstrekker geeft jou het geld en jij betaalt hier elke maand een bedrag aan, afhankelijk van de hypotheekvorm. Je huis is het onderpand voor de lening.

Er kunnen zich echter situaties in je leven voordoen waardoor het aflossen van de hypotheek niet meer mogelijk is. In zo’n geval kan het zijn dat je je huis moet verkopen en dat de opbrengst van je huis lager is dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Er ontstaat dan een restantschuld. Het Waarborgfonds van de NHG betaalt deze restantschuld aan de geldverstrekker. De zekerheid die je dus ‘koopt’ bij het afsluiten van een hypotheek met NHG, is dat je bij onvoorziene omstandigheden niet ook nog eens met een restschuld komt te zitten.

Wat is het voordeel van de NHG?

Doordat het waarborgfonds een eventuele restantschuld betaalt aan de hypotheekverstrekker loopt de hypotheekverstrekker veel minder risico. Hierdoor kan deze een lagere rente aanbieden. Vergelijk de NHG-rentes met de gewone rentes op onze hypotheekrente vergelijkingssite.

Hoeveel mag ik lenen met de NHG?

Of je voor NHG in aanmerking komt, hangt van de volgende zaken af:

  • Hoeveel wil je lenen
  • Wat is de koopsom van het huis
  • Moeten er kosten gemaakt worden voor kwaliteitsverbetering van de woning

De lening en de totaalsom van de kosten mogen in ieder geval niet hoger zijn dan € 247.450,- (koopsom + kosten koper + kosten voor verbouwing + notariskosten).

Waar kan ik een hypotheek met NHG krijgen?

Via iedere hypotheekadviseur en hypotheekverstrekker is een hypotheek met NHG te verkrijgen.

Meer lezen

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?