In het derde kwartaal van 2017 is een nieuw record gevestigd: het aantal verkochte woningen in een kwartaal is nog nooit zo hoog geweest. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster naar bestaande particuliere koopwoningen. Het gaat om ruim 61.000 bestaande woningen waar voor een totaal bedrag van ruim 16 miljard euro aan transacties heeft plaatsgevonden.

Groei in procenten

Het aantal verkochte woningen ligt ten opzichte van vorig jaar, het derde kwartaal 2016, ruim 1% hoger. Hierbij is de verkoop van vrijstaande woningen het meest gestegen; bijna 8%. Het aantal verkochte appartementen is daarentegen met 4% gedaald.

De prijzen van verkochte woningen zijn gemiddeld met 7,6% gestegen. Appartementen zijn met een prijstoename van bijna 12% de grootste stijgers. Het minst hard gestegen zijn vrijstaande woningen, deze hadden een prijstoename van bijna 6%.

De gemiddelde prijsstijging op jaarbasis van bestaande koopwoningen was in de provincie Noord-Holland met bijna 11% het hoogst, op de hielen gezeten door de provincie Utrecht met ruim 9%. Daar staat tegenover dat de verkoopaantallen in beide provincies lager zijn dan vorig jaar. Het aantal verkopen in Noord-Holland ligt ruim 8% lager en in Utrecht ruim 6%.

Huizenprijzen ten opzichte van prijzen voor de crisis

Voor tussenwoningen en appartementen geldt dat de prijzen op dit moment hoger liggen dan voor de crisis. Hoekwoningen zitten nagenoeg weer op hetzelfde niveau van de piek in het derde kwartaal van 2018. De stijging in prijs van vrijstaande- en 2-onder-1-kapwoningen is de afgelopen vier jaar minder groot geweest. Het prijsniveau van vrijstaande woningen ligt nog bijna 15% lager dan het hoogtepunt van 2008.

De NVM heeft vorige week ook cijfers over het derde kwartaal van de woningmarkt gepubliceerd. Er zit een verschil in de cijfers van de NVM en die van het CBS en het Kadaster uit dit artikel. Dit komt voornamelijk doordat het CBS en het Kadaster gebruik maken van akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Dus nadat de koopakte bij de notaris is verwerkt.

Tabellen en statistieken zien? Bekijk dan hier het volledige artikel.

Deel dit artikel via

Google Facebook LinkedIn Twitter

Badkamer inrichten

Bij het inrichten van de badkamer wordt niet altijd rekening gehouden met de douche. Terwijl je dit gedeelte ontzettend veel gebruikt.

Hypotheekaanbieders geven te weinig informatie over risico-opslag

Hypotheekaanbieders handelen onvoldoende als het gaat om het informeren over de risico-opslag

Commercial al gezien? En word jij ook aflossingsblij?

De banken in Nederland gaan de consumenten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen en om geld te gaan sparen voor later.

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?