Spaarhypotheek

Net als de beleggingshypotheek was de spaarhypotheek in de jaren 90 en de eerste periode van de huidige eeuw de meest populaire hypotheekvorm. De reden hiervoor was dat consumenten profiteerden van het belastingvoordeel. Doordat de volledige hypotheek pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost, ontvangt de consument de maximale rente teruggave.

Nieuwe regels per 1 januari 2013

Vanaf het moment dat de hypotheekregels op 1 januari 2013 zijn gewijzigd is het voor starters niet meer mogelijk om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten. Wel kunnen consumenten die al vóór 1 januari 2013 deze hypotheek hadden hun hypotheek houden en als zij deze willen oversluiten kunnen zij opnieuw kiezen voor een spaarhypotheek.

Wat is een spaarhypotheek?

De spaarhypotheek is een aflossingsvrije hypotheekvorm. Deze hypotheekvorm bestaat uit een combinatie van een (hypothecaire) geldlening en een gemengde levensverzekering. Het grootste deel van de maandelijkse betaling wordt vastgezet op een rekening waarbij je een rentevergoeding krijgt die gelijk is aan de betaalde hypotheekrente. De hoogte van het maandbedrag wordt zodanig gekozen dat aan het einde van de looptijd het opgebouwde bedrag gelijk is aan de hypotheekschuld.

Het voordeel van de spaarhypotheek is dat er niet tussentijds wordt afgelost en dat er dus volledig geprofiteerd kan worden van de hypotheekrente aftrek. De spaarhypotheek wordt ook wel eens de meest veilige hypotheek genoemd. Het is fijn te weten dat u aan het eind van de looptijd de hypotheek kunt afbetalen.

Voordelen spaarhypotheek

  • Hypotheek wordt aan het einde van de looptijd afgelost, hierdoor optimaal belastingvoordeel
  • Uitkering van de spaarverzekering is belastingvrij (mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan). Deze belastingvrije uitkering is wel gemaximaliseerd
  • Een spaarhypotheek wordt gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd

Nadelen spaarhypotheek

  • Niet flexibel. Omdat je voor de belastingdienst aan bepaalde voorwaarden moet voldoen kun je niet makkelijk switchen naar andere hypotheekvormen
  • Rente van de spaarhypotheek is vaak iets hoger dan bij de andere hypotheken
  • Gebonden aan een overlijdensrisicoverzekering, deze zit namelijk in de maandpremie
  • Beperkt aantal hypotheekverstrekkers bieden een spaarhypotheek aan

Advies

Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je diverse vergelijkingsites raadplegen, zoals hypotheek assistent en verzekeringen-online. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.

Lees meer over de Spaarhypotheek op wikipedia of Hypotheekrente.com

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips & trucs ontvangen?