Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Een bod uitbrengen op een koophuis

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Je hebt je droomhuis gevonden. In een eerder stadium heb je bepaald hoeveel je kunt en wilt betalen. Het spannende moment is aangebroken om een bod te doen op het huis.

Voordat je een bod doet op een koophuis moet je je biedingsstrategie bepalen.
Er zijn twee mogelijkheden:

 • Je doet een eindbod
  De verkopende makelaar hoeft alleen te reageren als de eigenaar akkoord is. Hierbij moet je je niet in de verleiding laten brengen om over de grens heen te gaan van hoeveel je wilde betalen.
 • Je gaat over de prijs van de woning onderhandelen
  Je bent een onderhandelaar en je vindt het spel van loven en bieden mooi. Je wilt het onderste uit de kan halen en in een aantal biedingsrondes probeer je op een mooie prijs uit te komen. Ook hier moet je goed weten tot welk bedrag je maximaal wilt gaan.

In beide gevallen is het belangrijk je grens te bepalen en is het moeilijk om je hier ook aan te houden. Vooral als je voor je gevoel al in het huis woont. Als je je realiseert dat er meer huizen dan kerken zijn, komt er altijd wel een ander huis voorbij. Het is een stuk makkelijker onderhandelen als je nee kunt zeggen tegen het huis.

Een bod op een huis uitbrengen, hoe doe je dat?

Bekijk deze voorbeeldbrief voor het bieden op een huis (doc). Met de biedingsbrief laat je de makelaar weten wat je bod is en kun je alle ontbindende voorwaarden opnemen. Een aantal zaken zijn raadzaam om standaard op te nemen:

 1. Huis kopen onder voorbehoud van financiering
  Een huis kopen onder voorbehoud van financiering wordt gebruikt als ontbindende voorwaarde. Dit houdt in dat een koper tot een bepaalde datum de tijd krijgt om de finacniering van zijn huis rond te krijgen. Lukt dit niet, dan kun je het koopcontract laten ontbinden. Als je geen hypotheek kunt krijgen kun je het huis niet kopen. Klinkt logisch. Maar neem dit expliciet op in de bieding. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet (bijv. de hypotheek is niet groter dan 265.000 euro) kun je ook in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dit scheelt vaak een paar 0.1 % in de rente.
 2. Bouwkundige keuring
  Je kunt een maximaal bedrag aan voorzieningen opnemen die uit de bouwkundige keuring komen. Ook als verkopende partij al een keuring heeft laten uitvoeren is het raadzaam zelf een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig en betrouwbaar regelen bij de Vereniging Eigen Huis.
 3. Opleverdatum
  Noem een datum waarop jij de overdracht wil laten plaats vinden. Je kunt ook opnemen dat je de oplevering wil laten plaatsvinden tussen datum X en Y.
 4. Keuze notaris aan koper
  Als jij mag bepalen welke notaris je kiest weet je zeker dat je het in eigen hand houdt. Misschien verhuist de verkoper wel naar de andere kant van het land.
 5. Levering ontruimd, vrij van huur en andere gebruiksrechten en aanspraken wegens huurbescherming
  Het lijkt logisch, maar je zult maar een huis kopen waar nog huurders in gehuisvest zijn.
 6. Hoe lang staat een bod op een huis?
  Neem een deadline op tot wanneer je bod geldig is. Dan weet je waar je aan toe bent. Zo houd je de druk op de verkopende partij. Gaan de verkopers niet in op jouw bod dan kun je verder de zoektocht naar een ander huis voortzetten.
 7. Schoonmaak
  Hebben de verkopers dieren gehad, ligt de zolder of kelder vol rommel? Neem in je ontbindende voorwaarden op dat de verkopers het huis schoonmaken.
 8. Starterslening
  Ben je een starter op de woningmarkt en ben je van plan een starterslening te gebruiken voor het kopen van het huis dan kun je in je ontbindende voorwaarden opnemen dat je alleen het huis koopt als je een starterslening krijgt.

Advertenties

Een tegenbod of niet

Er zijn drie reacties mogelijk van de makelaar en de verkopers

 • Je bod wordt geaccepteerd.
  Haal de champagne maar uit de koelkast, je hebt een huis.
 • Je bod wordt niet serieus genomen.
  Reageer zakelijk en duidelijk. Laat weten dat je de kans klein acht dat jullie bij elkaar zullen komen en vermeld dat de verkopers contact mogen opnemen als ze zich bedenken. Neem bijvoorbeeld twee dagen de tijd om te bepalen of je meer wilt bieden.
 • Je krijgt een tegenbod.
  De verkopers hebben een een paar duizend euro van de prijs gehaald en de makelaar vermeldt dat de verkopers fors in prijs zijn gedaald, terwijl het maar om een paar duizend euro gaat. Bedank de makelaar voor het tegenbod en meld hem dat je binnen een aantal dagen reageert. Bepaal of je meer wilt bieden, hoeveel dat is en breng opnieuw een bod uit met behulp van de de biedingsbrief.

Communiceren met de makelaar

Het is aan te raden om alle communicatie met de makelaar via de e-mail te laten verlopen. Hiermee bepaal jij veel meer dan de makelaar wanneer je nadenkt en reageert. Je kunt rustig de tijd nemen om de e-mail op te stellen en te bepalen wat je wilt zeggen. Als jij een e-mail stuurt zal de makelaar waarschijnlijk toch via de telefoon reageren. Laat hem je voicemail inspreken en reageer via de e-mail. Het is misschien raar om de telefoon niet op te nemen maar laat hem maar rinkelen.

Makelaars hebben namelijk de neiging om met veel trucs de druk op te voeren en je te verleiden om te overbieden. Laat je niet in de verleiding brengen door deze makelaarstrucs, maar houd je aan je maximale plan. Neem rustig de tijd en laat je niet opjagen!

Wettelijke bedenktijd

Een koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Hierin kan de koper zonder toelichting of uitleg afzien van de koop.